Hypocriete samenzwering in de hoogste klassen

Une vieille maîtresse Regie: Catherine Breilat. € 19,99 ****

Une vieille maîtresse

Regie: Catherine Breilat.

€ 19,99 ****

De dvd heeft Une vieille maitresse van Catherine Breillat voor Nederland gered. Een tamelijk onopvallende première in Cannes dit jaar deed eigenlijk onrecht aan deze subtiele film. Na een paar stormachtige onderzoekingen naar de seksuele verhouding tussen de moderne man en vrouw verlegt Breillat hier haar belangstelling naar de vroege negentiende eeuw.

Une vieille maitresse is een vilein portret van een hypocriete samenzwering in de hoogste klassen. Kort gezegd: iedereen heeft recht op een maîtresse, als het maar een grapje blijft. Als de jonge dandy Marigny niet kan loskomen van zijn Spaanse minnares Vellini en haar blijft opzoeken na zijn huwelijk, is dat een groter schandaal dan wanneer hij er een nieuwe vrouw bij had genomen.

Het mooiste van de film speelt zich in de coulissen af, waar de oudere mensen toekijken. De markies die zijn vrouw bekent dat hem nog maar één zonde rest, de doodzonde van de vraatzucht. De grootmoeder van Marigny’s bruid die de wellust van Vellini determineert. Zij zijn het koor van deze fraaie tragedie.