Gijzelaars FARC mogen mee met Hugo Chávez

Er wordt voorbereidingen getroffen in Colombia op de mogelijke vrijlating van drie gijzelaars die al jaren door de linkse rebellenbeweging FARC worden vastgehouden. De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft toestemming gekregen van de Colombiaanse regering om vliegtuigen en helikopters naar Colombia te sturen en drie gijzelaars van de FARC op te halen.

De gijzelaars worden wellicht vandaag al vrijgelaten. Het Internationale Rode Kruis liet na overleg met de Colombiaanse en Venezolaanse regering en de FARC echter weten dat dit nog een paar dagen kan duren. Woordvoerder Yves Heller: „Er zijn de nodige logistieke en veiligheidsproblemen op te lossen”.

De Colombiaanse regering gaf woensdag het groene licht voor de operatie. Chávez zal een konvooi van vliegtuigen en helikopters, beschilderd met het logo van het Rode Kruis, zenden naar de Colombiaanse stad Villavicencio, 75 kilometer ten zuiden van Bogotá. Vandaar worden helikopters doorgestuurd naar een nog onbekende ontmoetingsplek waar de gijzelaars worden opgepikt. De piloten horen pas in de lucht waar ze naartoe moeten.

De drie gijzelaars die vrijkomen zijn Clara Rojas, de voormalige campagneleidster van Ingrid Betancourt, haar driejarige zoon Emmanuel en Consuelo Gonzalez, een voormalig Colombiaans Congreslid. Rojas wordt al bijna zes jaar vastgehouden. Haar kind is in gevangenschap geboren en is een symbool geworden voor de jonge slachtoffers van de oorlog.

Het plan komt van Chávez. Zijn Colombiaanse ambtgenoot Álvaro Uribe is op zijn ranch voor een vakantie. Vorige maand nam hij Chávez zijn rol als bemiddelaar af. De FARC zei vorige week de drie gijzelaars te willen overdragen aan Chávez. Zo dwongen de rebellen de pro-Amerikaanse Uribe tot een plaats aan de zijlijn. De Colombiaanse minister Fernando Araujo bedankte Chávez woensdag voor zijn inspanningen. (AP, Reuters)