Flamboyant portret van een Cubaanse dichter

Before Night Falls Regie: Julian Schnabel. Met: Javier Bardem **** Before Night Falls

Before Night Falls

Regie: Julian Schnabel. Met: Javier Bardem ****

The Diving Bell and the Butterfly, oftewel Le scaphandre et le papillon van regisseur Julian Schnabel maakt grote kans om hoog op allerlei filmjaarlijstjes terecht te komen. De schilder annex filmmaker heeft de smaak te pakken. Ook voor het portret van Lou Reed (in januari te zien op het Filmfestival Rotterdam) ruilde hij het canvas in voor het witte doek. Before Night Falls (2000), nu te huur en vanaf 5 februari te koop op Nederlands ondertitelde dvd, was tot nu toe zijn minst opvallende film. Onterecht. Het kunstenaarsportret van de Cubaanse dichter Reinaldo Arenas (1943-1990) is in dezelfde flamboyante streken neergezet als het leven met locked-in-syndroom van de Franse schrijver/uitgever Jean-Dominique Bauby in The Diving Bell. Arenas schreef over politiek en homoseksualiteit, een taboecombinatie in het Cuba van de jaren zestig. Een gemarginaliseerd bestaan, gevangenschap (fijne episode in de film met dubbelrol voor Johnny Depp als travestiet Bon Bon en luitenant Victor), vlucht naar de VS en uiteindelijke dood door AIDS volgden. De film begint in het droomgroen van het bos van zijn jeugd en eindigt in het bloedrood van New York.