Film van de dag

Love Actually. Twee weken geleden werd bekend dat filmdistributeur UPI, die de romantische komedie Love Actually (2003) in Nederland uitbracht, onderzoekt of de makers van Alles is Liefde aangeklaagd kunnen worden voor plagiaat. Scenarioschrijfster Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen maakten er geen geheim van dat ze goed naar Love Actually hebben gekeken. Die Britse film bevat veel overeenkomsten met de film die in Nederland al meer dan 1 miljoen bezoekers naar de bioscoop trok: de kruisende romantische verhaallijnen, de setting in het seizoen (Kerst in Londen, Sinterklaas in Amsterdam), het volksmeisje dat sjans krijgt met de hoge piet (de Britse premier, een Nederlandse prins), tot de rode belettering van de poster aan toe. Dat dit de gouden regels van het genre zijn die teruggaan tot bijvoorbeeld Shakespeares komedies wordt gemakshalve even vergeten. (Richard Curtis, 2003, GB/VS), RTL4, 20.30-22.25u.