Engel Cary Grant verleidt de vrouw van de bischop

The Bishop’s Wife

Regie: Henry Koster. Met: Cary Grant, Loretta Young.

€ 8,99*****

Hoewel de kerstdagen net achter de rug zijn en u wellicht uw buik ook nog vol heeft van de vele kerstfilms die de omroepen traditiegetrouw weer uitstrooiden, toch een pleidooi voor een kerstfilm, maar dan eentje die zo leuk is dat je hem eigenlijk wel het hele jaar door kunt bekijken. The Bishop’s Wife werd precies zestig jaar geleden uitgebracht en heeft een hoofdrol voor Cary Grant als engel Dudley. Hij wordt naar de aarde gestuurd om bisschop Henry Brougham bij te staan in zijn zoektocht naar fondsen voor de bouw van een nieuwe, grotere kathedraal. Brougham (David Niven) is hiermee zo gepreoccupeerd dat hij zijn vrouw Julia (Loretta Young) een beetje verwaarloost. De film is nooit een kerstklassieker geworden zoals Frank Capra’s It’s a Wonderful Life (die een jaar eerder uitkwam en daarna veelvuldig op televisie werd vertoond) en dat is jammer. Het is een uiterst charmante film, met fijne acteurs, sfeervol camerawerk in prachtig zwart-wit en een mooie score van Hugo Friedhofer. Het is zelfs een beetje een gemene film. Om de bisschop een lesje te leren, maakt de engel zijn vrouw het hof. Zal zijn jaloezie leiden tot hernieuwde aandacht voor zijn vrouw?