En dan staat ze voor de deur, met een kind van zes

Adam Thorpe: Between Each Breath. Jonathan Cape, 419 blz. € 29,50 Between each breath van Adam Thorpe

Adam Thorpe: Between Each Breath. Jonathan Cape, 419 blz. € 29,50

Vijftien jaar geleden verscheen Ulverton, het eerste prozawerk van dichter Adam Thorpe. En dat boek wekte waarachtig de leeslust op! Het heette losweg een roman hoewel het opgebouwd was uit twaalf verhalen die alle in hetzelfde Zuid Engelse dorpje speelden, verdeeld over de jaren van 1650 tot 1988.

Thorpe heeft Ulverton in zijn daaropvolgende zeven prozawerken niet geëvenaard, ook niet in Between Each Breath. De grootste kracht van dit boek zit in het hart van het verhaal. De hoofdpersoon Jack Middleton heeft een moeilijk huwelijk sinds zijn vrouw Milly bij een autobotsing haar ongeboren kind is kwijtgeraakt en bovendien haar kans om ooit nog zwanger te worden. Zij is een mooie, welgestelde en intelligente vrouw die zich niet kan verzoenen met haar gemis, en ook niet helemaal meer met haar man.

Het is even een opluchting voor Jack wanneer hij op een reis in zijn eentje naar Estland het meisje Kaja ontmoet met wie hij drie weken lang een onbedaarlijk liefdesleven leidt. Zes jaar later komt de vergelding: dan verschijnt zij in Londen met haar zoontje dat ook het zijne is. Zijn vrouw die van niets wist begint ongeveer te begrijpen hoe het zit en wordt er ongelukkiger van; Kaja is ook niet tevreden, al is Jack bereid om haar en de zoon eens in de week bezig te houden; en voor hemzelf wordt het steeds ongemakkelijker.

De onmacht van de drie betrokkenen weet Thorpe zo beklemmend op te roepen dat je eruit wil breken, het boek van je af wil schuiven.

Behalve de driehoek komt er nog veel meer voor in deze roman dat belangrijk zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat Jack Middleton een veelbelovende componist was en nu op middelbare leeftijd weinig aandacht meer trekt. Er wordt over die ondervinding zo'n beetje heen gepraat, alsof wij er niet te hard mee lastiggevallen mogen worden. En dan zijn er de ouders van Middleton, de moeder al jaren lang blind en de vader verflauwd; ook nogal wat over de schoonouders, de vader en moeder van de welgestelde Milly. Het geld van de schoonfamilie speelt een rol want daar heeft het jonge echtpaar mooi van kunnen wonen; en tenslotte doet Jack toch onbekommerd afstand van de helft van de opbrengst van het huis die Milly hem aanbiedt wanneer zij met een vriendin gaat samenwonen.

Er is veel te ontdekken aan deze Middleton. Je zou in de werkelijkheid legio thema's met hem kunnen bespreken. Zolang hij in de roman blijft zitten is er teveel onderbelicht. Alleen de liefdesdriehoek niet; die gloeit.