Een vreugdevuur graag

J. Deelder foto Vincent Mentzel Jules DEELDER,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH.Rotterdam, 1 nov. 2004==F/C== Mentzel, Vincent

Begraven of cremeren?

„Zo snel mogelijk weg met de rotzooi, een crematie dus. Tenzij je opgezet wilt worden. Ha ja, plaats de dichter Deelder maar in het Letterkundig museum. Onder het motto: ze zijn nog niet van mij af. Zomaar weggooien mag niet, met de wet op de lijkbezorging valt niet te spotten. Er moet wel iets van ruimte tot bedevaart zijn: een mooie plaquette ergens aan de muur of een gedicht in een Rotterdamse tunnel lijkt me wel wat.”

Wat voor soort crematie wilt u?

„Dat je met zijn allen in zo’n aula zit, is een verschrikking. En dan mag die kist niet zakken, want daar kunnen mensen niet tegen. Ga je weg uit de aula, is er nog geen tyfus gebeurd. Een vreugdevuur – dat lijkt me wel wat. Dat je dan ook nog éventjes rechtop gaat zitten als overledene.”

Wie moeten er komen?

„Niets moet. Als er niemand kwam zou ook prima zijn. Ik denk niet dat ik me zorgen hoef te maken over de opkomst. Ik zie het wel. Je blijft als je sterft nog wel een tijdje in de buurt.”

Wie mogen er niet komen?

„Als je tijdens je leven niet hebt duidelijk gemaakt met wie je niets te maken wilt hebben, dan hoef je dat ook over het graf heen niet te doen.”

Wordt er ter kerke gegaan?

„Nee. Ik ben ooit gedoopt als oud-katholiek, maar ik hoef niets meer te repareren voor mijn dood. Ik geloof in het witte licht. Overigens denk ik dat in de hel meer jazzmuziek klinkt dan in de hemel. Al die bigbands met grote jazzgasten. In de hemel schuif je voor je weet aan bij een vergadering van CDA of Christen Unie.”

Welke muziek moet er worden gedraaid?

„My Old Flame. Mijn ideale afscheidsband zou bestaan uit dode jazzmusici, zoals tenorsaxofonist Hank Mobley. Van zijn solo’s krijg ik een brok in mijn keel.”

Wat moet er te eten en te drinken zijn?

„Ze krijgen niks. Je kunt zovéél willen. Musicus Rahsaan Roland Kirk had graag zijn as gemengd met wiet en dat de joint rondging. Mooi dat het niet gebeurde.”

Hoe wilt u herinnerd worden?

„Alles eindigt in een punt. De ideale begrafenis lijkt me er één waar je zelf níet bij bent. Komt het toch zover, dan lijkt het me fijn gewoon als Deelder herinnerd te worden.”