Een grote pan soep

Halina Reijn foto Bram Budel Nederlands film festival Utrecht. Actrice Halina Reijn. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Begraven of cremeren?

„Ik heb er niets op tegen dat mijn lichaam verbrandt, maar ik wil toch worden begraven. Ik vind crematoria afstandelijk en ordinair. Bij begraven kun je tenminste in een mooi oud kerkje en dan lekker naar buiten.” (Gesmoorde kreten op de achtergrond). „Ja sorry, dat is Carice van Houten, die heeft een doodsfobie, dus die vindt het onverdraaglijk dat ik over mijn eigen begrafenis praat. Voor de film Zwartboek moest ze in een lijkkist liggen, daar heeft ze het nu nog over. Voor mijn eerste rol, Ophelia in Hamlet, moest ik ook in een lijkkist liggen. Ik vond het wel lekker rustig. Toen de deksel erop ging, kon ik op mijn zij gaan liggen. Beetje krap met die heupen van me.”

Wat voor soort begrafenis wilt u?

„Een feest, maar dat zegt iedereen al. Heel veel eten, een grote pan soep, kleurige bloemen... ik wil vooral dat het los is, niet zo strak geregisseerd en formeel. Toen mijn vader overleed, heb ik gemerkt hoe belangrijk een goede sfeer is voor de rouw later. Ik wil graag collega Hans Kesting als ceremoniemeester. En dat mijn beste vriendin Carice van Houten een lied zingt.” (Weer rumoer op de achtergrond). „Carice zegt nu: ‘Don’t pressure me.’ Ze praat tegenwoordig alleen nog maar accentloos Engels. Mijn vriendin Hadewych Minis kan trouwens ook heel mooi zingen.”

Wilt u een begrafenis met een kerkdienst?

„Nee, ik geloof niet in God. Maar als iemand aandrang voelt om over God te beginnen, moet hij dat vooral doen: begrafenissen zijn er voor de nabestaanden. Ik geloof trouwens wel in reïncarnatie, maar om het daar nu op mijn begrafenis over te gaan hebben...”

Wat wilt u aan?

„Graag een kekke trouwjurk. Mag best sexy, ligt eraan wat voor ziekte ik had. Als ik negentig wordt, graag een eenvoudige lange witte jurk.”

Waar?

„Mijn vader ligt begraven in mijn geboortedorp Wildervank in Groningen. Het is een mooi oud kerkhof, met versleten grafstenen en graven die half open lagen. Ook voor zijn dood – hij stierf toen ik elf was – speelden mijn zusjes en ik daar graag. We verzorgden de kindergrafjes. Ik wil graag dicht bij mijn vader liggen.”

    • Wilfred Takken