Echt een bacchanaal

Joep van LIESHOUT,beeldend kunstenaar .Atelier van Lieshout. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 17 mei 2005 Mentzel, Vincent

Begraven of cremeren?

„Begraven.”

Waar?

„In een piramide lijkt me wel wat. Ik wil wel een mooi grafmonument hebben, een kleine kapel of tempel. In ieder geval iets waar je in kan. En met een mooi beeldhouwwerk erop. Ik stel me voor dat ik onverwacht doodga – ik zie mezelf geen kanker krijgen – en dat ik dus geen tijd heb mijn eigen graf te ontwerpen. Ik hoop dat mijn nazaten iets willen maken, bijvoorbeeld de medewerkers van mijn atelier. En eerlijk gezegd wil ik ook geen andere lijken naast me. Dus het liefst word ik begraven op het terrein van een eigen foundation. Het zou te gek zijn als ik onder de vloer van mijn eigen museum zou worden ingemetseld. Maar in Nederland zal dat wel niet mogen.”

Wat voor soort begrafenis wilt u?

„Het moet een groot feest worden. Ik heb gehoord dat de begrafenis van Peter Gielen een bijzondere belevenis moet zijn geweest. Toen is zijn discotheek, de Roxy, helemaal afgebrand. Ik hoop dat het op mijn begrafenis ook lekker uit de hand zal lopen.”

Wie moeten er komen?

„Wie wil. Ik heb wat dat betreft geen verwachtingen, en geen eisen. Iedereen is welkom.”

Moet er ter kerke worden gegaan?

„Dat weet ik niet. Ik ben niet praktiserend, dus dat zou een beetje schijnheilig zijn. Maar ik houd wel heel erg van kerkelijke kunst.”

Wilt u toespraken?

„Niet per se. Ik heb genoeg kunst achtergelaten die iets over me zegt. Ik heb veel nagedacht over dood en leven. Daar gaat mijn werk ook over. De dood is een belangrijke gebeurtenis. Maar het is ook weer niet zo dat ik voortdurend aan mijn eigen dood denk. Je moet het lot niet tarten.”

Welke muziek moet er worden gedraaid?

„Het mooiste dat ik ooit gehoord heb is een cantate van Bach: Ich habe genug. In dat lied vraagt de oude priester Simeon aan God om hem weer terug te halen. Hij wil pas sterven als hij de Messias met eigen ogen heeft gezien. Ik heb genoeg gezien op deze wereld, zegt hij. Haal me maar weg. Een zeer emotionele tekst.”

Wat moet er te eten en te drinken zijn?

„Het eten moet goed en eindeloos zijn: met veel wijn, bier en champagne. Echt een bacchanaal. Zodat iedereen na afloop lekker dronken in de auto naar huis stapt. Op de dag van mijn begrafenis zijn er voor één keer geen wetten.”

Is er een dress-code?

„Nee.”

Hoe wilt u herinnerd worden?

„Als goede kunstenaar.”

    • Sandra Smallenburg