Doodzieke kerkvorst biedt artsen diner aan

Aartsbisschop Christódoulos (69) van Athene en heel Griekenland heeft gisteren te zijnen huize een maaltijd aangeboden aan de twaalf artsen die hem de laatste maanden hebben behandeld. De doodzieke kerkvorst kon zelf het maal niet bijwonen en bleef in zijn slaapvertrek op de eerste verdieping.

Aanleiding was het bezoek van de Grieks-Amerikaanse specialist Andreas Tzákis die in zijn kliniek in Miami twee maanden geleden vergeefs heeft geprobeerd een geschikte lever te vinden voor transplantatie. De aartsbisschop lijdt aan lever- en darmkanker en gaat steeds verder achteruit.

Er zijn dagen waarin Christódoulos bezoekers niet meer herkent, maar ook betere, zoals die van gisteren. Tzákis sprak van een sterke psychologische gesteldheid en ook andere medici achtten zijn toestand „bevredigend, gezien de omstandigheden”.

Zeer velen van de 79 bisschoppen die zich al geruime tijd onofficieel met zijn opvolging bezighouden, hebben de kerkvorst de laatste weken bezocht, totdat de behandelend artsen hieraan een eind maakten omdat zij de patiënt te veel uitputten.

Eén van de laatste gasten die bij de aartsbisschop werden toegelaten was ex-koning Konstantijn. Kinderkoortjes die kerstliederen kwamen zingen kregen de aartsbisschop niet te zien.