De pastorale rust dreigt te worden verstoord

cd jazz Jargon Elastic **** Jargon: Elastic

cd jazz

Jargon Elastic ****

Zoals veel popmuziek in het geheel niet populair is, zo zijn ook veel zogenaamd klassieke platen in het geheel niet klassiek.

Jargon, het nieuwe orkest van Maurice Horsthuis met hemzelf op altviool, ziet er met zijn tien strijkers uit als een klassiek orkest, maar klinkt bij vlagen zeer on-klassiek. Voor een deel ligt dat aan de toegevoegde elektrische gitaar bespeeld door Wiek Hijmans, voor een ander deel aan de manier van spelen.

Zo wordt er in Loopjongen onbehoorlijk geswingd en doet men in Afrikras precies wat de titel belooft: krassend refereren naar Afrika plus – dat nemen we mee – de Australische didgeridoo.

In Tango Morel wordt opgewekt salonorkest gespeeld, in Rit de geschiedenis van de jazzviool geschetst en het spannende Boxring kan zo in een thriller-film.

Speelt in dit laatste stuk de gitaar al een belangrijke sfeermakende rol, nog sterker is dit het geval in het schitterende Lull waarin een toestand van pastorale rust telkens dreigt te worden verstoord. Wat Horsthuis en Hijmans hier presteren mag vele keren worden gehoord.

En jawel: dit orkest heeft ook iets te bieden aan mensen die wel eens van Mozart en Haydn hebben gehoord.