Buffett kiest voor saaist denkbare sector

Warren Buffett is niet tot het gaatje gegaan bij de overname van de industriële bezittingen van de familie Pritzker. Of dat nu eerlijk is of niet, dat is de voornaamste opinie die beleggers hebben over de recente transactie van Berkshire Hathaway, de beleggingsmaatschappij van Buffett.

Maandenlang heeft het op de markten gegonsd van de geruchten dat de multimiljardair een deel van de oorlogskas van Berkshire van 50 miljard dollar (34 miljard euro) zou gebruiken om een paar financiële bedrijven over te nemen die in de problemen zijn gekomen door de kredietcrisis, van Countrywide tot Bear Stearns.

In plaats daarvan doet Buffett zijn eerste omvangrijke overname sinds jaren in de saaist denkbare sector. Marmon heeft meer dan honderd dochterondernemingen, die producten vervaardigen als speciale buizen en plastic opvangbakken. Niets zou verder kunnen afliggen van het soort financiële alchemie waarmee de meeste vermeende doelwitten van Buffett zich bezighouden.

Toch is dit alles helemaal in Buffetts stijl. Het is niet alleen zo dat het soort bedrijven dat de Pritzkers drie generaties lang hebben opgebouwd van een soort zijn dat Buffett, wiens beleggingen uiteenlopen van Coca-Cola en verfproducenten tot een meubelboulevard, goed begrijpt.

Ook de omstandigheden waaronder hij ze verwerft komen zo uit het tekstboek van Berkshire. Hoewel het lastig is om te bepalen welke waardering Berkshire aan de bezittingen toekent, omdat veel daarvan in handen van de familie zal blijven, introduceert hij wel een prikkel.

Berkshire zal 4,5 miljard dollar neertellen voor 60 procent van Marmon – afgezien van de niet bekend gemaakte bezittingen van de Pritzkers, die onder druk stonden om hun belangen op te delen om aan de wensen van de jongere generaties te kunnen voldoen. De rest zal de komende jaren worden verworven op basis van een prijs die zal worden bepaald door de winst die de bedrijven behalen. Deze structuur zorgt ervoor dat de familie een soort partnerschap met Buffett aangaat – Tom Pritzker noemde het ‘een huwelijk’ – dat pas zal worden ontbonden als Buffett 83 is geworden.

Sceptici kunnen de transactie interpreteren als een nieuw bewijs voor Buffetts groeiende afkeer van innovatieve en riskante bedrijven. Die kritiek is in hevigheid toegenomen naarmate Buffett ouder is geworden. Het is echter waarschijnlijker dat Buffett denkt dat de problemen in de financiële sector nog niet ten einde zijn. Slechts een zeer moedige belegger zou het aandurven Buffetts wijsheid in deze te betwisten.

Rob Cox