Briljant bedrog van ‘Donorshow’ werd een lesje beschaving

De Grote Donorshow zou wel eens hét televisiemoment van 2007 kunnen zijn. Acht top-3’s van veelkijkers.

BNN’s Donorshow bleek toch geen extreme reality. Foto Evenelyne Jacq Europa, Nederland, Aalsmeer, 01-06-2007 De Grote Donorshow in de tv studio in Aalsmeer van BNNomroep In de show maakt de ongeneeslijk zieke Lisa een keuze uit drie nierpatienten. Aan een van hen zal ze een nier doneren. De kijkers kunnen haar adviseren door te sms'en. BNN zendt De Grote Donorshow uit om aan te tonen nog steeds lastig is om aan donoren te komen. Aanleiding is de dood van nierpatient en BNN-oprichter Bart de Graaff, vijf jaar geleden. De nierpatienten Esther Claire (L), Vincent en Charlotte (R) op het grote beeldscherm in de perskamer, press-room, tijdens de uitzending. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Op 12 januari wordt in een speciale editie van het programma De Wereld Draait Door (DWDD) bekendgemaakt wat volgens de kijkers het Televisiemoment van het Jaar 2007 was. Geen programma of persoonlijkheid, maar een scène of een ogenblik, zoals in het tijdperk van Zapservice en YouTube nu eenmaal onze aandacht wordt gefocust en de herinnering gestuurd.

De kijker beslist. Als bijdrage aan de televisiecanon van 2007 maken acht ‘professionele’ kijkers vast hun top-3 bekend. Ze schrijven allemaal in de een of andere vorm wel eens voor deze krant over tv.

Volgens de televisiejournalisten van NRC Handelsblad was de ontknoping van De Grote Donorshow het televisiemoment van het jaar.

Tweede werden ex aequo het optreden van minister Vogelaar (Integratie) in Pauw en Witteman en het bezoek van Sunny Bergman aan een cosmetisch chirurg in Californië in haar documentaire Beperkt Houdbaar.

Bekijk fragmenten van programma’s en discussieer mee over tv op nrc.nl/media. Verkiezing DWDD: www.tvmomentvanhetjaar.nl.