boekberichten

De eindejaarslijstjes van 2007, een selectie

1 Het Britse maandblad Prospect vroeg vijftig medewerkers boeken te noemen die in 2007 overschat dan wel onderschat waren. Boeken die als overschat worden getypeerd zijn: Ian McEwans On Chesil Beach (vaak genoemd), Harry Potter and the Deathly Hollows, V.S. Naipauls A Writer’s People, Khaled Hosseini’s A Thousand Splendid Suns en Miranda July’s No One Belongs Here More Than You. Grappig: Exit Ghost van Philip Roth wordt door de ene Prospect-medewerker ferm overschat genoemd en door de andere flink onderschat. In de categorie ‘onderschat’ kwamen onder meer Sandor Marai, Adam Thirlwell, Dave Eggers en een biografie van Kingsley Amis terecht.

2 Vrij Nederland liet in haar kerstspecial schrijvers uit binnen- en buitenland hun beste boek van 2007 kiezen. Dave Eggers raadt aan: Life Laid Bare waarin de Franse schrijfster en journalist Jean Hatzfeld ooggetuigenverslagen van de genocide in Rwanda optekende. Opvallend genoeg hebben Colin Thubron en Paul Theroux dezelfde favoriet: Stalins jeugdjaren van Simon Sebag Montefiore. Het lijstje van De Groene Amsterdammer richt zich eenvoudig op de beste tien boeken van 2007. Met voorspelbare titels als On Chesil Beach en Het Schervengericht, maar ook, verrassender, de laatste Harry Potter.

3 Dat laatste boek staat ook bij de beste vijfendertig van Die Welt, dat onder andere de internationaal niet erg lovend ontvangen verhalenbundel Pure Anarchie (Mere Anarchy) van Woody Allen tipt. De Morgen bracht ‘de boeken die u moet gelezen hebben’, waarbij Paul Scheffers Het land van aankomst bij veel recensenten hoge ogen gooide. Het Franse weekblad Le Point koos zijn twintig beste boeken van het jaar waarbij Patrick Modiano met zijn Dans le café de la jeunesse perdue op nummer één prijkt.

4 The New York Times verdeelde het fictie en non-fictie aanbod in twee lijstjes van vijf titels. Bovenaan de romanlijst staat Man Gone Down van Michael Thomas, een in Nederland grotendeels onopgemerkt gebleven debuut. Rajiv Chandrasekarans veelgeprezen Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone is volgens het gezaghebbende dagblad de beste non-fictie titel van het jaar. Het eigenzinnigste lijstje komt van New York Magazine, dat onder andere de romans met het beste voornaamwoord koos (Then We Came to the End, Joshua Ferris), waarin het grappigst verdriet en woede wordt beschreven (The Gathering, Anne Enright), en het meest mathematische gebruik wordt gemaakt van linzen, ‘oftewel, de beste historische roman’ (The Indian Clerk, David Leavitt). (DL / RK)

Ammerlaan verlaat De Bezige Bij in 2009

De directeur van uitgeverij De Bezige Bij Robert Ammerlaan zal in de loop van 2009 zijn functie neerleggen, zo vertelde hij aan de Volkskrant. Ammerlaan, die in 1999 bij de uitgeverij aan de slag ging, maakte van het verlieslijdende De Bezige Bij een uitgeverij die hoge omzetten boekte: zo wordt 2007 naar verwachting afgesloten met een omzet van 22,5 miljoen euro. Ammerlaan breidde het fonds uit met een aantal vooraanstaande auteurs uit binnen- en buitenland, onder wie John Irving, Philip Roth, Gerrit Komrij, Marcel Möring, Erwin Mortier, Jan Siebelink en Charlotte Mutsaers. (DL)

Lees verder op: nrc.nl/boekenblog en papierenman.blogspot.com

Met medewerking van Dirk Leyman en Reinier Kist