Bhutto bijgezet in graf familie

Honderdduizenden rouwende Pakistanen hebben vanmiddag de bijzetting bijgewoond van Benazir Bhutto in het graf van haar familie in de zuidelijke provincie Sindh. In honderden rijen in de omgeving van het marmeren graf baden zij voor de vermoorde oud-premier en oppositieleidster.

Bhutto (54) kwam gistermiddag om het leven bij een zelfmoordaanslag na een politieke bijeenkomst in de garnizoenstad Rawalpindi. Volgens het Pakistaanse televisiestation ARY heeft Al-Qaeda de aanslag op Bhutto opgeëist. Die claim wordt onderzocht door de Pakistaanse regering en de FBI.

Bhutto’s echtgenoot Asif Ali Zardari begeleidde haar lichaam, dat gisteren was overgebracht vanuit Rawalpindi naar het dorp Garhi Khuda Bakhsh, enkele kilometers van het huis van haar familie. Bhutto had het graf zelf laten aanleggen. Ze ligt nu naast haar vader, de in 1979 geëxecuteerde eerste door het volk gekozen premier van Pakistan, Zulfikar Ali Bhutto. Ook liggen er twee broers van Benazir.

De begrafenisstoet passeerde een brandende trein, één van de vele uitingen van geweld sinds de aanslag gisteren. In het hele land zijn ongeregeldheden uitgebroken. Overheidsgebouwen, banken en auto’s gingen in vlammen op. Alleen al in Sindh, de thuisbasis van Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij, vielen zestien doden, onder wie drie politieagenten. Ordetroepen hebben de bevoegdheid gekregen om met scherp te schieten op relschoppers.

Waarnemend premier Mohammedmian Soomro zei dat de parlementsverkiezingen, waarbij Bhutto vrijwel zeker het premierschap had zullen winnen, zullen doorgaan zoals gepland op 8 januari. De Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif heeft vandaag gezegd de verkiezingen te zullen boycotten. (AP, Reuters)