Ajax is ook kwetsbaar tegen FC Twente: 2-2

Motorrijder Frans Verhoeven traint voor de Dakar-rally in de woestijn van Dubai. Foto KTM KTM

Ajax heeft zich maar ten dele hersteld van de blamage tegen Excelsior. Op de beschamende nederlaag op Woudestein van afgelopen weekeinde volgde in de eigen Arena een gelijkspel tegen FC Twente (2-2). Opnieuw bleek hoe kwetsbaar Ajax in defensief opzicht is.

De voortekenen op een sterke teamprestatie waren al niet gunstig. Een dag na de afgang tegen Excelsior kregen Leonardo en Edgar Davids het op de training met elkaar aan de stok. De irritaties bij de spelers, die lang herstelden van blessures, waren volgens trainer Adrie Koster niet zo ernstig als de botsing tussen Albert Luque en Luis Suarez rondom het duel met Feyenoord.

Ajax had gisteravond nog een moment nodig om op scherp te staan. Al in de derde minuut gaf Eljero Elia vanaf de linkerflank een voorzet op Blaise N’Kufo die geheel was vrijgelaten. De altijd doeltreffende spits van FC Twente liet een grote kans op een vroege voorsprong lopen en schoot de bal naast. Ajax liet ook daarna af en toe in defensief opzicht steken vallen. Maar de Amsterdamse ploeg bleef de aanval zoeken. In het centrum van de verdediging was Jan Vertonghen regelmatig de vrije speler die kon doorschuiven naar het middenveld, terwijl John Heitinga N’Kufo in bedwang probeerde te houden. De vleugelverdedigers konden hun offensieve aspiraties vergeten vanwege de aanwezigheid van de flankspelers bij Twente, Romano Denneboom en Elia.

Kort nadat Karim el Amahdi opnieuw een kans miste op een voorsprong voor Twente, was het Ajax’ koningsschutter Klaas Jan Huntelaar die het verschil maakte. Na aangeven van Siem de Jong schoot hij de bal niet eens hard maar wel zuiver achter doelman Sander Boschker: 1-0.

Rond de zestigste minuut pleegde Twente-trainer Fred Rutten een gewaagde wissel. Hij ruilde de verdedigende middenvelder Wout Brama in voor aanvaller Stein Huysegems. Het beoogde effect kwam uitgerekend van de voet van de Belg. El Amahdi speelde een pass van N’Kufo in een keer in het strafschopgebied, waarna Elia en Huysegems plotseling vrij stonden voor Stekelenburg. De Ajax-doelman tastte ook nog eens mis, waarna Huysegems voor de gelijkmaker zorgde. De oud-speler van AZ en Feyenoord had Twente ook op voorsprong moeten zetten, maar het geluk lachte alleen Ajax toe. Een vrije trap van Huntelaar werd door Edson Braafheid van richting veranderd waardoor doelman Boschker kansloos was: 2-1. Ajax kwam vervolgens met de rug tegen de muur te staan en in de laatste minuut maakt N’Kufo de verdiende gelijkmaker.

Ajax FC Twente
2 2
Gespeeld op 27 december
Toeschouwers 50.500
Scheidsrechter Luinge

Doelpunten

31' Huntelaar 1-0
60' Huysegems 1-1
76' Huntelaar 2-1
90+2' Nkufo 2-2

Kaarten

48' Suarez 67' Huysegems83' Arnautovic