Zeker 80 doden na noodweer Java

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het district Tawangmangu. Foto AP ** ADD COUNTRY CODE IN HEADER FIELD ** Rescue workers and residents search for landslide victims in Tawangmangu, Central Java, Indonesia, Wednesday, Dec. 26, 2007. Days of torrential rain triggered landslides that killed up to 78 people in western Indonesia on Wednesday, a rescue official said, while floods inundated thousands of houses elsewhere in the country. (AP Photo) Associated Press

Door aardverschuivingen, overstromingen en modderstromen zijn gisteren zeker 80 mensen om het leven gekomen op het Indonesische eiland Java. Tientallen mensen worden nog vermist, duizenden zijn dakloos geraakt nadat hun huizen onder de modder werden bedolven.

De natuurramp is het gevolg van hevige regen, die een etmaal aanhield. Op sommige plaatsen staat het water een meter hoog.

Indonesië kampt vaker met natuurgeweld tijdens de moesson. De laatste jaren wordt door ontbossing het regenwater op hellingen niet tegengehouden door vegetatie. Daardoor ontstaan modderstromen.

Een lokale bestuurder in Midden-Java sprak echter van de ergste aardverschuivingen van de afgelopen vijfentwintig jaar in de regio: „Het verraste ons. Dit is de eerste keer in vijfentwintig jaar dat zoiets van deze grootte gebeurt.”

Het district Karanganyar werd het hevigst getroffen, ondanks het feit dat de regio dichtbegroeid is. In één dorp kwamen 61 mensen om het leven. De slachtoffers zaten samen te eten nadat ze modder van een huis hadden gehaald.

De evacuatie van de duizenden daklozen verloopt moeizaam omdat veel wegen onder water staan. „De omstandigheden zijn hier erg slecht en de wegen zijn steil, dus we kunnen geen zwaar materieel gebruiken”, zei een reddingswerker. Het leger en de politie zijn ingezet. Gisteravond moesten de reddingswerkzaamheden door invallende duisternis worden gestaakt.

Op het Indonesische eiland Sumatra werd gisteren herdacht dat drie jaar geleden de tsunami aan 169.000 mensen het leven kostte. (AFP, AP, BBC, Reuters)