Waarom reageert een iPod niet op handschoenen?

Muziek luisteren in de winter valt niet mee, mailt Sjors Rodenburg uit Amsterdam. „Ik zit vaak met handschoenen aan op de fiets. Maar als ik met mijn vinger over de draaiknop van mijn iPod beweeg, gebeurt er helemaal niets.”

Wanhoop niet; er zijn handschoenen waarmee je de iPod wél kunt bedienen. De zogeheten Tavo Gloves (tavoproducts.com) hebben een apart stukje stof over de top van de duim en wijsvinger, de twee vingers waarmee je normaliter een iPod bedient. Met de gepatenteerde Tavo Gloves kun je ook het besturingsvlak van je laptop bedienen of een touchscreen, aldus de producent.

Hoe werkt die schijf van de iPod, die wel draaibewegingen herkent maar zelf niet draait? Apple Nederland was met Kerst op vakantie, dus speurden we op Howstuffworks.com – een wijze raadgever.

Op de site staat dat het click wheel reageert op veranderingen in elektriciteit, waarbij de huid van je vinger een belangrijke rol speelt. Onder het wiel zit een rond membraan waarop een klein beetje stroom staat. Als je – geleidende – huid er dicht bij in de buurt komt, zoekt de stroom een andere weg. Een microprocessor registreert deze verandering in spanning. De clickwheel-chip herkent in welke richting je vinger beweegt en hoe snel dat gebeurt.

Zo wordt het ‘gevoel’ van een draaischijf gecreëerd, zonder dat er echt iets draait. Het systeem is minder storingsgevoelig dan het scrollwiel van de allereerste iPod-serie (uit 2001, voor de digitale dinosauriërs). Dat ding werkte overigens wel prima met handschoenen.

Met een gebreide handschoen is de huidige iPod niet te bedienen. Een handschoen geleidt immers niet. Maar ook met de punt van een geleidend gebaksvorkje werkt het click wheel niet. Zodra je het vorkje bijna plat op het click wheel legt, werkt de draaischijf wel – bijna net zo goed als met een vinger. Het geleidend voorwerp moet dus ook de nodige oppervlakte hebben.

Je vingertop heeft die oppervlakte, en daarnaast nog een andere eigenschap: er zit iets groots aan vast. Het menselijk lichaam is zo’n grote geleider dat je het click wheel zelfs kunt bedienen met een plastic beschermhoesje om de iPod.

Marc Hijink