Waar ruikt kalkoenhaas eigenlijk naar?

Zo, de Kerst zit er weer op. Gek genoeg vond ik het dit jaar niet deprimerend. Waarom Kerst wél deprimerend kan zijn, daar hoef ik geen stukje over te schrijven; dat weet iedereen die momenteel met resten kalkoen en nasmeulende familieruzies aan een eettafel zit waarop honderden nooit meer eraf te krijgen rode wijnvlekken zich hebben afgetekend.

Slechts één kerstfenomeen heeft mij dit jaar af en toe in een instantdepressie doen schieten, en dat was de Excellent-collectie van Albert Heijn: vleesjes en visjes in een speciale paarse verpakking, waarop groot ‘Voor de feestdagen’ stond. Je kunt de Excellent-producenten niet gemist hebben, want de bijbehorende reclames waren om de vijf minuten op tv, met aanstekelijke liedjes over kalkoengebraad op de melodie van Jingle Bells. ‘O, pepersaus, pepersaus, over de kalkoen/ Eventjes de oven in, meer hoef je niet te doen.’

Dat ‘eventjes de oven in’, daar werd ik zo gedeprimeerd van. Want de Excellente producten waren allemaal gerechten die hartstikke kant-en-klaar waren, maar ze déden alsof ze afkomstig waren uit een heel chique restaurant.

Je kon de hele Kerst Excellent eten. Overdag een ‘kerststol bake-off’ (nee, dat is geen onderdeel van Idols), en vervolgens de namiddagkerstborrel met een ‘op eikenhout gerookte zalmfilet sockeye’. Wat dat mocht wezen, geen idee: leuk onderwerp voor de borrelconversatie.

Dan kwamen er honderden soorten aanstellerige amuses, allemaal weer in paarse verpakking: amuseglaasjes, amuselepels en amuselolly’s. Van 5,99 voor 4,99. Gevolgd door de meest deprimerende afdeling: de Excellente hoofdgerechten. Het veelbezongen kalkoengebraad zat daarbij, maar ook de ‘ovenklare kalkoenhaas met amandelschaafsel en truffelmarinade’. Ik ben geen voedselpuritein, maar dit soort braadsels zijn toch juist dingen die een normaal, sympathiek mens zou klaarmaken in een oude rode Le Creuset-braadpan die is overgeleverd van generatie op generatie, en dan lekker stoven met die handel en je hele huis drie dagen naar kalkoenhaas laten ruiken? (Waar ruikt kalkoenhaas eigenlijk naar? Naar een vogel of naar een zoogdier?)

Maar nee, Albert Heijn doet zoiets in een zwart plastic bakje dat je zo de oven in kunt schuiven; je hoeft alleen even het plasticfolie met paarse strik eraf te halen. Dan heb ik eigenlijk nog liever de ‘mini kipkerstbomen’ uit het gewone AH-assortiment. Niet Excellent, niet chic, niet in een glaasje of op een spoon. Gewoon woest ordinair supermarktvoer. Eens kijken of ze vandaag al in de bonus zijn.

    • Aaf Brandt Corstius