VLM in handen van Air France

Air France-KLM heeft de regionale luchtvaartmaatschappij VLM Airlines overgenomen. VLM is eigendom van de Nederlandse zakenman Jaap Rosen Jacobson. Het bedrijf beschikt over 18 Fokker 50-propellertoestellen en één British Aerosapace 146-toestel, waarmee het regionale vluchten uitvoert op 11 bestemmingen in Noordwest-Europa.

De overname van VLM door Air France-KLM komt niet als een verrassing. Er werd al maanden over gespeculeerd. VLM past uitstekend in de strategie van Air France en KLM die zelf ook over een regionale luchtvaartdivisie beschikken. KLM voert regionale vluchten uit onder de vlag van KLM City Hopper, terwijl Air France zijn regionale activiteiten heeft ondergebracht in City Jet.

Door de bundeling van de activiteiten met VLM kan Air France-KLM naast uitgebreider regionaal luchtvervoer ook voor een grotere toevoer van passagiers voor de intercontinentale vluchten zorgen.

Johan Vanneste, algemeen directeur van VLM, denkt dat zijn bedrijf onder de vleugels van Air France-KLM grote expansiemogelijkheden heeft. „In ieder geval wordt met de overname een fantastisch nieuw product voor onze klanten gecreëerd”, zegt hij in een persverklaring.

De mededingingsautoriteiten in Brussel moeten nog instemmen met de overname. Behalve de overname van VLM bereidt Air France-KLM ook een bod voor op de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Ook zou Air France-KLM de Nederlandse maatschappij Martinair volledig willen inlijven. Martinair is nu voor 50 procent in handen van Air France-KLM en voor 50 procent van de Deense rederij Maersk. Maersk heeft al aangegeven van zijn belang in Martinair af te willen.

Of de Europese Commissie de overnames van VLM, Alitalia en mogelijk ook Martinair in één keer zal kunnen beoordelen, is onduidelijk. De Italiaanse regering liet vorige week weten pas op zijn vroegst in januari een beslissing te nemen over de toekomst van Alitalia, dat nu nog volledig in staatshanden is. Alitalia zelf heeft al een voorkeur uitgesproken voor een overname door Air France-KLM.