Visolie helpt het brein in strijd tegen Alzheimer

rotterdam, 27 dec. Een bestanddeel van visolie stimuleert in het menselijk lichaam de aanmaak van het eiwit LR11. En LR11 helpt bij de afbraak van het eiwit amyloïde. Amyloïde is het belangrijkste bestanddeel van de beschadigende plaques in de hersenen van Alzheimerpatiënten. LR11 verhindert dus het ontstaan van plaques en zo beschermt visolie tegen de ziekte van Alzheimer. Dat schrijven onderzoekers van de University of California in Los Angeles in het Journal of Neuroscience. Hun artikel is op eerste kerstdag online gepubliceerd. Het bestanddeel van visolie dat de aanmaak van plaquebestrijdend LR11 stimuleert is het omega-3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA). De onderzoekers toonden het principe aan in celkweken van hersencellen, en in proefdieren die genetisch zo waren veranderd dat ze snel Alzheimer ontwikkelen.