Vage klacht brein niet onschuldig

Kortdurende algemene neurologische klachten zoals duizeligheid of geheugenverlies kunnen ook de voorbode zijn van beroerte of dementie, net zoals voorbijgaande spraakuitval en eenzijdige verlamming.

Dat blijkt uit bevolkingsonderzoek in Rotterdam waarover gisteren een publicatie verscheen het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Artsen beschouwden de korte algemene neurologische uitval tot nu toe als vrij onschuldig. Dit in tegenstelling tot TIA’s, de tijdelijke uitvalsverschijnselen waarbij specifiek spraak, gezichtsvermogen of bewegingen worden getroffen. De epidemiologen van het Erasmus Medisch Centrum ontdekten in een onderzoek onder 55-plussers echter dat ook algemene klachten, zogenaamde TNA’s, de kans op een beroerte of dementie met ruim 50 procent doen toenemen. TNA staat voor transient neurological attacks.

„Het is dus de moeite waard dat mensen naar de huisarts gaan met dit soort vage klachten, en dat huisartsen nader onderzoek doen”, zegt hoogleraar epidemiologie Monique Breteler, die het onderzoek coördineert. Dan kunnen medicijnen ter preventie van beroerte worden voorgeschreven.

Neurologen zijn de laatste jaren steeds waakzamer geworden op zogenaamde transient ischemic attacks (TIA’s). Dat zijn kortdurende afsluitingen van een slagader in de hersenen, waarvan de patiënt tijdelijk uitvalsverschijnselen krijgt. Die heeft dan bijvoorbeeld last van krachtverlies aan één kant van het lichaam, een beperkt blikveld of moeite met spreken. De klachten zijn meestal binnen een uur weg, en vaak al na tien minuten.

Eén op de elf mensen met een TIA krijgt in de volgende drie maanden een ‘echte’ beroerte, vaak met blijvende schade of de dood tot gevolg. Ook op een termijn van jaren komen bij mensen die een TIA gehad hebben, meer dementie en beroertes voor. Net als een beroerte kan dementie het gevolg zijn van beschadiging van bloedvaten in het brein.

De TNA’s zijn niet terug te leiden op verstopping vernauwing van een enkele breinslagader. Maar in het Rotterdamse onderzoek bleken zulke symptomen dementie en beroerte te voorspellen, in dezelfde mate als een TIA. Ouderen die TIA-achtige uitvalsverschijnselen hadden, mét TNA-klachten, hadden zelfs meer dan twee keer zoveel kans op dementie, een beroerte en hartziekte.