United op kop na misstap van Arsenal

Manchester United heeft de leiding in de Engelse Premier League overgenomen van Arsenal. De titelverdediger won gistermiddag met 4-0 bij Sunderland. ’s Avonds kwam de belangrijkste concurrent, Arsenal niet voorbij Portsmouth: 0-0.

Het verschil is na negentien duels een punt in het voordeel van de Mancunians. Chelsea, de nummer drie in de Engelse competitie, liet eveneens punten liggen. De spannende wedstrijd tegen Aston Villa, met drie rode kaarten, acht doelpunten en een late gelijkmaker, eindigde in 4-4.

Aston Villa kwam in Londen in de eerste helft op voorsprong door twee doelpunten van Shaun Maloney. Vlak voor de pauze keerden de kansen voor Chelsea na een rode kaart voor Villa-verdediger Zat Knight. Andrej Sjevtsjenko benutte de strafschop. De Oekraïner scoorde in de tweede helft weer.

Oud-PSV’er Alex bracht Chelsea voor het eerst op voorsprong, de Deen Martin Laursen maakte weer gelijk. Nadat Chelsea-teamgenoot Ricardo Carvalho uit het veld was gestuurd, zorgde Michael Ballack voor 4-3. De derde rode kaart ging even later naar Chelsea-verdediger Ashley Cole wegens hands. Gareth Barry stelde een punt veilig door in de 90ste minuut de bijbehorende strafschop te benutten. Villa-verdediger Wilfred Bouma had plaatsgemaakt voor een aanvaller.

Wayne Rooney maakte voor Manchester United de openingstreffer tegen degradatiekandidaat Sunderland. Voor rust stond het al 3-0 door goals van Louis Saha en Cristiano Ronaldo. Met een benutte strafschop vlak voor het eindsignaal bepaalde Saha ook de eindstand. Doelman Edwin van der Sar van Manchester United is nog steeds geblesseerd.

Arsenal, nog zonder Robin van Persie, kon geen gaatje vinden in de defensie van Portsmouth. Het was zelfs aan doelman Manuel Almunia te danken dat de thuisclub overeind bleef. De Spanjaard, die Jens Lehmann heeft verdrongen uit het Arsenaldoel, redde knap bij een inzet van Papa Bouba Diop. Een de andere kant hield zijn Portsmouth-collega David James Tomas Rosicky van scoren af.

Liverpool verspeelde bijna punten bij Derby County. Een late treffer (90ste minuut) van Steven Gerrard redde de ploeg: 1-2. Ryan Babel begon in het basiselftal maar werd in de 72ste minuut vervangen door Dirk Kuijt. Fernando Torres opende de score voor Liverpool. Derby-verdediger James McEveley maakte gelijk.

Birmingham City heeft in de onderste regionen na een 3-0 zege op Middlesbrough weer wat lucht. Wigan Athletic speelde zich uit de degradatiezone door Newcastle United met 1-0 te verslaan. Denny Landzaat en Mario Melchiot speelden het hele duel mee met Wigan.