Televisie Voorkeur

Robert Long, één van Nederlands grootste zangers en liedjesschrijvers, overleed in 2006 in een ziekenhuis te Antwerpen. In het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam organiseerden zijn naaste vrienden het concert A La Longue, waarbij liedjes van Long werden gezongen door een groot aantal bekende artiesten waaronder Willeke Alberti, Carlo Boszhard, Joke Bruijs, Gerard Cox, Lenette van Dongen, Jan Keizer, Simone Kleinsma, Rob de Nijs en het Deep River Quartet. Ned.1, 22.45-23.50u.

actualiteiten

EénVandaag. Oud-rechercheur en schrijver Appie Baantjer (84) vindt de plannen van de gemeente Amsterdam om de raamprostitutie grotendeels te laten verdwijnen ‘helemaal niks’, Hij betreurt het einde van De Wallen: ,,Amsterdam heeft toch maar een ding. En dat is toch de red light district. Heel de wereld weet wat je er kan krijgen. En die openheid, die ken je nergens anders in de wereld.” Een reportage over de goeie ouwe tijd van De Wallen en de excessen van nu. Ned.1, 18.20-19.00u.

Nova. Het geheim van Wilders onderzocht. Hoe krijgt hij het voor elkaar om met boude uitspraken over dubbele paspoorten en de koran het publieke en politieke debat te gijzelen? Met commentaar van ‘Wilders-watchers’ en van de politicus zelf. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Ik vertrek. Serie reportages over Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. Vorig jaar vertrok de familie Kenswill naar Zuid-Afrika en de familie De Jong verruilde Nederland voor Spanje. Bij een nieuw bezoek blijkt een hoop veranderd. Waar bij Derick en Anita Kenswill een grote kale vlakte te zien was, is nu een guesthouse met veertien kamers verrezen. Helaas zijn er problemen met de vergunning. In Spanje runnen Martin en Ingrid de Jong een licht- en geluidsbedrijf. Hoewel het met de zaken behoorlijk goed gaat is de familie nog niet helemaal geacclimatiseerd in Spanje. Ned.1, 21.30-22.25u.

Keuringsdienst van waarde: Sperzieboon. In het consumentenprogramma over eten aandacht voor de sperzieboon, ooit de boon voor de zondag. Grijsgekookt en met nootmuskaat er over. De nootmuskaatse zondag is verdwenen, de sperzieboon bleef. Maar de lekkerste sperzie, de beste prinsesseboon, die van de zomer van tuinders van dichtbij, is vrijwel niet meer te krijgen. De supermarkten halen ze van ver met het vliegtuig. Senegal en Egypte zorgen er voor dat we dag en nacht sperziebonen kunnen eten, maar nooit meer de goeie. Daarom een bezoek aan de plekken waar de sperziebonen zijn geboren, bij de veredelaar. Ned.3, 22.05-22.35u.

Der ARD-Jahresrückblick 2007. Overzicht van nieuwsgebeurtenis sen in 2007, gepresenteerd door Caren Miosga. ARD, 22.15-23.00u.

Dit was het nieuws niet. Presentatoren van de omroep Llink, waaronder Floortje Dessing, Froukje Jansen en Edo Brunner, laten zien wat hun ultieme niet-nieuws van 2007 was. In zelfgemaakte filmpjes lichten zij zaken uit die het afgelopen jaar het nieuws niet haalden of naar hun mening onvoldoende ter sprake kwamen. In de studio gaan zij in discussie met bekende Nederlanders over de vraag waarom hun nieuws van 2007 niet op de voorpagina te vinden was. Presentatie: Dolf Jansen. Ned.2, 22.40-23.45u.

cultuur

Plankenkoorts: Orphée aux enfers. Een productie uit 1997 van de Brusselse Muntschouwburg in een enscenering van Herbert Wernicke. Met Orphée aux enfers op een libretto van Hector Crémieux en Ludovic Halévy, bracht Jacques Offenbach (1819-1880) in 1858 een opéra-bouffon, zijn eerste avondvullende ‘musiquette’ met de wereldberoemde can-can. De première in Parijs was een enorm succes. België 2 (Canvas), 0.00-2.00u.

Documentaire

Profiel: Mister Emo-tv. In het biografieënprogramma een portret van Henny Huisman, ceremoniemeester van de Nederlandse televisie, zoals vrienden hem wel noemen. Hoe een brutale jongen, gekneed door Joop van den Ende, grondlegger werd van emo-tv. Documentairemaker Fons de Poel sprak met Joop van den Ende, televisiemaker Bert van der Veer en Gerard Hulshof, oud-directeur van de KRO. Ned.3, 21.10-22.00u.

De Dokumentarfilm: Richter – Lebenslänglich. Documentaire over twee rechters. Zij worden tijdens hun werk gevolgd, waarbij de vraag wordt gesteld hoe zij tot een uitspraak komen en hoe zij omgaan met hun twijfels en vooroordelen. Is het vak rechter een droomberoep met de vrijheid van een kunstenaar en de zekerheid van een ambtenaar? Met verder een blik op het rechterschap bekeken vanuit het standpunt van de veroordeelde. ARD, 23.15-0.40u.

praatprogramma

Spraakmakers. Bas Westerweel praat met jazzmuzikant Peter Guidi. Het Gesprek, 19.00-20.00u, herh. 23.00-0.00u.

Gogh’s zondag. Uitzending van het gesprek dat Theo van Gogh had met schrijfster Heleen van Royen. Het Gesprek, 20.00-20.30u.

Een politiek gesprek. Sven Kockelmann praat met Aleid Wolfsen, PvdA-Kamerlid en toekomstig burgemeester van Utrecht. Het Gesprek, 21.30-22.00u.

amusement

NCRV's Nationale Nieuwsquiz 2007. Dertiende editie van het jaarlijkse evenement waarbij prominente Nederlanders uit de politiek, journalistiek, cultuur en sport nemen het tegen elkaar opnemen en individueel strijden om de eretitel Nationale Nieuwskenner 2007. Met filmpjes wordt volop teruggeblikt op het nieuws uit het afgelopen jaar, o.a. de donorshow van BNN, de probleemwijken in Nederland en de jumprage. Ned.1, 20.30-21.45u.