Strijdlustig Groningen zet plichtmatig PSV opzij

FC Groningen 2 PSV 1

Ruststand 0-1. 21. Alcides 0-1 , 61. Lindgren 1-1, 77. Berg 2-1, Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 19.566.

Een volledig besmeurd tenue, een tand door zijn lip en nog een bezweet hoofd. Gelegenheidsaanvoerder Rasmus Lindgren belichaamde na afloop van de wedstrijd in de interviewruimte van stadion Euroborg de Sturm und Drang van FC Groningen. Met die speelwijze kreeg de ploeg van trainer Ron Jans het tamme PSV eenvoudig op de knieën (2-1).

Oud-Ajacied Rasmus Lindgren ging op het middenveld voorop in de strijd. Hij scoorde de gelijkmaker en bereidde de winnende treffer voor. Verder was hij betrokken bij een opstootje na het rustsignaal. Trappende bewegingen van PSV’er Carlos Salcido op het lichaam van de liggende Koen van de Laak, die niet werden bestraft door arbiter Ruud Bossen, waren hiervoor de aanleiding.

Strijdlust en passie werden in het hoge noorden beloond, berekenend voetbal afgestraft. In de altijd sfeervolle ‘groene kathedraal’ van FC Groningen kan elke ploeg onderuit gaan, maar de plichtmatige wijze waarop PSV gisteren de klus dacht te klaren was onthutsend. „We hadden niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan”, zei Lindren verbaasd. „Al was het ons bekend dat PSV in een moeilijke fase zit. Wij begonnen met heel veel vertrouwen aan deze wedstrijd en zijn er vol ingevlogen. Wij waren veel beter. Het feit dat het niet liep wekte bij PSV ook de nodige irritatie.”

Lindgren droeg eigenlijk bij toeval de aanvoerdersband. Voor het seizoen had Jans op een lijstje drie potentiële aanvoerders genoteerd, maar zij waren gisteren allen niet in staat te spelen. Hij koos uit de beschikbare groep de speler die in zijn optiek de meeste persoonlijkheid heeft, de 23-jarige Zweed die bijna drie jaar geleden als Ajacied debuteerde in de eredivisie tegen NAC. Twee seizoenen vertoefde Lindgren in Amsterdam tot hij de overstap naar Groningen maakte. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. „Ik stond op het verkeerde moment onder contract bij Ajax”, vertelt hij in vrijwel vloeiend Nederlands. „Ik was te jong en had veel concurrentie [van onder meer Wesley Sneijder, red.]. Het is toch al moeilijk bij Ajax te voetballen.”

Nu zou Ajax Lindgren goed kunnen gebruiken. Hij zette tegen PSV de lijnen uit op het middenveld, daar waar goede spelers als Kenneth Perez en Timmy Simons in zijn zone voetbalden. Lindgren zorgde er mede voor dat PSV niets had te vertellen in Euroborg. De landskampioen werd van het begin tot het einde terug gedrukt op eigen helft. Met al zijn beperkingen wist FC Groningen dat eenvoudig af te dwingen.

Het elftal van Ron Jans speelt een veredeld soort kick-and-rush-voetbal. Dat alles met geweldig veel loopvermogen en passie. Van een verzorgde opbouw is lang niet altijd sprake. Doelman Brian van Loo trapt de bal na een terugspeelbal vaak wild naar voren. Regelmatig wordt er door de onbesuisde aanpak op het middenveld balverlies geleden. Maar dankzij de ongebreidelde inzet is de bal ook weer snel heroverd.

Over de vleugels zorgen de backs en halfspelers voor heel veel gevaar. De Uruguayaanse rechtsback Bruno Silva haalde tegen PSV ontelbare keren de achterlijn en kreeg ook nog de gelegenheid de bal telkens voor te geven. Overigens zonder resultaat. Op de bal terugleggen naar de rand van het zestienmetergebied wordt kennelijk niet geoefend. Jans ontkende gisteren dat hij het uithoudingsvermogen van zijn spelers op een speciale manier traint. „Ik doe eigenlijk niets bijzonders”, vertelde hij. „Ik blijf de conditie tijdens het seizoen op peil houden, maar geef mijn spelers ook geregeld rust.”

En dan heeft Groningen in Marcus Berg, Erik Nevland en Stefan Nijland ook nog een paar aardige spitsen. De laatste is de negentienjarige zoon van directeur Hans Nijland. „Maar daar gaat hij niet onder gebukt”, weet Jans. „Al krijg ik wel vaak mailtjes van Groningen-supporters die vinden dat hij te weinig of te veel speelt. Ik vind hem een voetballer die het spelletje begrijpt, een individuele actie heeft en daardoor mooie dingen kan laten zien.”

Het verdedigen begint bij FC Groningen al bij de aanval. De spitsen zorgen meteen dat de tegenstander onder druk wordt gezet. Dat kost heel veel kracht. Jans vindt in dit opzicht de term GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal) wel een toepasselijke vondst van tv-analyticus Jan van Halst.

Maar nadat Groningen gisteren een achterstand moest goedmaken, had Jans niet meer verwacht dat zijn ploeg ook nog in staat zou zijn de winnende treffer te maken. De voorsprong van PSV kwam in de eerste helft letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Alcides scoorde zwevend met een omhaal na een kopbal van Danko Lazovic. Lindgren en Marcus Berg bezorgden Groningen na rust de volle winst.

PSV-trainer Jan Wouters analyseerde in een paar zinnen het fiasco van zijn ploeg, die door de derde nederlaag van het seizoen de koppositie verloor aan Feyenoord, dat in de Kuip het stadsderby won van Sparta. „In voetbal moet je duels winnen. Dat hebben wij de hele wedstrijd niet gedaan. We missen spelers die de mouwen willen opstropen. In dat opzicht is de balans in onze selectie niet goed.”

PSV kan vanavond ook nog op de derde plaats terechtkomen, als Ajax vanavond in de Arena weet te winnen van FC Twente, de nummer zes in de eredivisie.