Snelwerkend tegengif cyanide

Rotterdam, 27 dec. Op de University of Minnesota is een tegengif ontwikkeld tegen cyanide-vergiftiging dat al binnen drie minuten werkt. Het kan lang voor een verwachte blootstelling in de vorm van een pil worden ingenomen, maar heeft ook een uur voor blootstelling nog effect (Nagasawa c.s. in Journal of Medicinal Chemistry, dec.). `Sulfanagen` is nog alleen op muizen getest. De resultaten zijn zo overtuigend dat aannemelijk is dat een bruikbare verdediging is gevonden tegen kwaadaardige aanvallen met het gifgas blauwzuur (waterstofcyanide) en tegen andere cyanide-vergiftigingen (zoals met cyaankali). Het medicijn is een `prodrug` die pas in het lichaam wordt omgezet in de actieve stof die de omzetting bevordert van cyanide in het veel minder giftige thiocyanaat. Dat laatste wordt snel door de nieren uitgescheiden. Het tegengif werkt alleen tegen het zeer snelwerkende cyanide als het vooraf is ingenomen, maar voor industriële en militaire toepassingen is dat belangrijk genoeg.