Singapore in Merrill Lynch

De Singaporese staatsinvesteerder Temasek neemt voor 4,4 miljard dollar (3 miljard euro) een belang in de Amerikaanse zakenbank Merril Lynch. Dat heeft de bank bekendgemaakt. Temasek krijgt een optie op nog 0,6 miljard dollar aan aandelen, en heeft toegezegd zijn belang in Merrill Lynch niet boven 10 procent te laten stijgen. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Davis Selected Advisers investeert 1,2 miljard dollar. De twee investeerders zullen zich niet actief bemoeien met het beleid. Merrill verkoopt ook het grootste gedeelte van zijn divisie voor commerciële leningen aan General Electric (GE) voor een onbekend bedrag.

Met de transacties hoopt Merrill, de op twee na grootste zakenbank van de VS, zijn balans weer op orde te krijgen na forse afschrijvingen die het gevolg zijn van verliezen in de Amerikaanse hypotheekcrisis. Merrill leed in het derde kwartaal een verlies van 2,3 miljard dollar, omdat 8,4 miljard dollar op risicovolle hypotheekbeleggingen moest worden afgeschreven. Gerekend wordt op een soortgelijke afschrijving over het vierde kwartaal.

Ook andere grote banken kregen al omvangrijke kapitaalinjecties van staatsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten. Zo nam het staatsfonds van Abu Dhabi voor 7,5 miljard dollar een belang van bijna 5 procent in Citigroup, de grootste bank van de VS. Het Chinese staatsfonds China Investment Corp. kocht een belang van bijna 10 procent in Morgan Stanley voor 5 miljard dollar. Het Zwitserse UBS kreeg een investering van meer dan 11 miljard dollar van onder meer het Singaporese staatsfonds GIC.