Schilder Jacob Kuijper overleden

rotterdam, 27 dec. Schilder Jacob Kuijper (Grootschermer, 1919) is vorige week dinsdag op 88-jarige in Amsterdam overleden. Hij was een belangrijke figuur in het Amsterdamse kunstleven in de jaren veertig, vijftig en zestig. Kuijper was de schoonzoon van schilder Jan Sluijters en samen met zijn vrouw beheerder van diens nalatenschap. Karel Appel woonde kort na de oorlog bij Kuijper op zolder en werd door hem aan Constant voorgesteld. Zelf was Kuijper geen lid van Cobra. Hij maakte werk dat traditioneler en figuratiever was. In de jaren zeventig werd hij hoogleraar vrije schilderkunst aan de Amsterdamse Rijksakademie. Sinds hij twintig jaar geleden met pensioen ging, bracht hij veel tijd in het Betuwse Varik door. Daar schilderde hij voornamelijk riviergezichten.