Saoedische blogger opgepakt

In Saoedi-Arabië is de belangrijkste politieke blogger opgepakt. Hij heeft geschreven over een groep gevangen hervormers, en dat is verkeerd gevallen bij de autoriteiten.

Tot voor kort maakten de Saoedische autoriteiten zich, in tegenstelling tot de Eyptische overheid, niet heel erg druk om bloggende burgers. Zolang hun teksten maar niet al te erotisch waren. Maar daaraan is een einde gekomen. Twee weken geleden heeft de veiligheidsdienst in Jeddah de invloedrijkste politieke blogger van het land, Fouad al-Farhan (32), opgepakt, zo heeft het Arabisch Netwerk voor Mensenrechten Informatie maandag bekendgemaakt. Sindsdien is niets meer van hem vernomen, aldus Saoedische en andere Arabische bloggers die voor Farhan in actie zijn gekomen.

Farhan schreef vlak voor zijn arrestatie in een brief aan vrienden dat de stukken op zijn blog over politieke gevangenen in Saoedi-Arabië bij de autoriteiten verkeerd waren gevallen. „Ze denken dat ik een internetcampagne voer om hun zaak aan de orde te stellen. Maar ik heb niet meer gedaan dan een paar stukjes te schrijven en andere bloggers te vragen hetzelfde te doen.”

Die politieke gevangenen zijn tien hervormers, onder wie bekende academici, die in februari op beschuldiging van terrorisme werden gearresteerd. Zij zitten nog steeds vast omdat ze weigeren een verklaring te ondertekenen dat ze niet meer zullen oproepen tot politieke hervormingen. De tien waren onder de ondertekenaars van een petitie aan koning Abdullah waarin onder andere werd gevraagd om invoering van een constitutionele monarchie als voorwaarde voor politieke en economische modernisering van het land. Koning Abdullah heeft sinds hij in augustus 2005 aan de macht kwam wel wat hervormingen doorgevoerd, maar oproepen tot invoering van een constitutionele monarchie blijven absoluut taboe.

Een andere bekende Saoedische blogger, Ahmed Omran, is met een aantal collega’s een campagne begonnen om Farhan vrij te krijgen. In een interview per email zei hij gisteren dat Farhan niet de enige is die in problemen is gekomen met de autoriteiten, maar wel als enige is gearresteerd. „Sommigen hebben hun weblog gesloten en zijn verdwenen. Anderen zijn er een poosje mee opgehouden en toen teruggekomen.”

„Andere bloggers, met inbegrip van mijzelf, hebben over dezelfde kwestie geschreven en het is niet duidelijk waarom Fouad een aparte behandeling heeft gekregen”, aldus Omran, die blogt als Saudijeans. Zowel hij als Farhan blogt onder eigen naam. In Saoedi-Arabië zijn 3.000 tot 5.000 bloggers actief, maar lang niet allemaal schrijven zij over politieke onderwerpen.

Omran denkt niet dat er sprake is van een gerichte overheidscampagne tegen politiek bloggen als zodanig. „Ik denk dat bepaalde krachten binnen de regering zich bedreigd voelen door de toenemende vrijheid van meningsuiting en daaraan een eind willen maken. De koning wil hervormen, maar bepaalde individuen binnen de regering verzetten zich daartegen.” Omran heeft zelf niets van de autoriteiten gemerkt; omdat hij in het Engels blogt, denkt hij.

Farhan zei vorig jaar in een interview met Omran dat de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting – „onze media zijn saai en primitief” – voor hem een reden waren geweest te gaan bloggen. „Ik wil mijn vrijheid, ideeën en hoop uitdrukken, in het openbaar en op een manier die in Saoedi-Arabië ongebruikelijk is. Ik denk dat bloggen daarvoor het beste werktuig is.” Een andere reden was voor hem dat bloggen jonge Saoediërs kan helpen hun ideeën te laten doordringen tot de regering en niet-Saoediërs te laten weten dat zij waarden, ambities en interesses met hen delen.

In zijn brief aan zijn vrienden schreef Farhan dat de autoriteiten hem hadden gevraagd met hen mee te werken en een verontschuldiging te ondertekenen. „Een verontschuldiging waarvoor? Moet ik me verontschuldigen omdat ik zei dat de regering loog toen ze die jongens beschuldigde van steun voor terrorisme?”

Saoedische blogs op www.alfarhan.orghttp://freefouad.comhttp://saudijeans.org

    • Carolien Roelants