Rebellen in Congo: bestand

De Congolese rebellenleider Laurent Nkunda heeft een staakt-het-vuren afgekondigd in de aanloop naar vredesbesprekingen met de Congolese regering, op 6 januari. „We bevestigen dat we een staakt-het-vuren hebben uitgeroepen. We zullen het respecteren. We hopen zo de vredesconferentie te ondersteunen”, zei een hoge officier van Nkunda gisteren tegen persbureau AP.

De Congolese regering wil op 6 januari om de tafel gaan zitten met vertegenwoordigers van alle strijdende partijen in Oost-Congo. Het vredesberaad stond gepland voor vandaag, maar is verschoven omdat de voorbereidingen meer tijd vergen.

De rebellen van Laurent Nkunda vechten tegen het Congolese regeringsleger en tegen milities van Hutu’s uit buurland Rwanda die naar Congo vluchtten na de genocide in 1994. Nkunda, een voormalige generaal uit het regeringsleger, werpt zich op als beschermheer van de Tutsi’s in Oost-Congo.

Het Congolese leger lanceerde begin deze maand een offensief tegen Nkunda, daarbij gesteund door de VN-vredestroepen in Oost-Congo. Na een aanvankelijke opmars zijn de regeringstroepen flink teruggeworpen. (AP)