Plichtmatig spel PSV afgestraft

FC Groningen speelt met Sturm und Drang effectief tegen tamme landskampioen.

Wouters mist bij PSV spelers die de mouwen opstropen.

Arnold Kruiswijk, Gibril Sankoh, Brian van Loo en Shkodran Metaj (vlnr) vieren de overwinning van FC Groningen op PSV. Foto Bas Czerwinski 26-12-2007, GRONINGEN. FC GRONINGEN - PSV. FC GRONINGEN SPELERS, VLNR: ARNOLD KRUISWIJK, GIBRIL SANKOH, BRAIN VAN LOO EN SHKODRAN METAJ VIEREN DE OVERWINNING OP PSV. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Een volledig besmeurd tenue, een tand door zijn lip en een nog bezweet hoofd. Gelegenheidsaanvoerder Rasmus Lindgren belichaamde na afloop van de wedstrijd de Sturm und Drang van FC Groningen. Met die speelwijze kreeg de ploeg van trainer Ron Jans het tamme PSV eenvoudig op de knieën (2-1). Oud-Ajacied Lindgren ging op het middenveld voorop in de strijd. Hij scoorde de gelijkmaker en bereidde de winnende treffer voor.

Vechtlust en passie werden beloond, zakelijk berekenend voetbal afgestraft. In de sfeervolle ‘groene kathedraal’ van FC Groningen kan elke ploeg onderuit gaan, maar de plichtmatige wijze waarop PSV gisteren de klus dacht te klaren was onthutsend. „We hadden niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan”, zei Lindren verbaasd. „Al was het ons bekend dat PSV in een moeilijke fase zit. Wij begonnen met heel veel vertrouwen aan deze wedstrijd en zijn er vol ingevlogen. Je zag hier niet de landskampioen zoals we die kennen. Wij waren veel beter. Dat het niet liep, wekte bij PSV ook de nodige irritatie.”

Lindgren droeg eigenlijk bij toeval de aanvoerdersband. Voor het seizoen had Jans op een lijstje drie potentiële aanvoerders genoteerd, maar zij waren gisteren allen niet in staat te spelen. Hij koos uit de beschikbare groep de speler die in zijn optiek de meeste persoonlijkheid heeft, de 23-jarige Zweed die bijna drie jaar geleden als Ajacied debuteerde in de eredivisie, tegen NAC. Twee seizoenen vertoefde Lindgren in Amsterdam tot hij de overstap naar Groningen maakte. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. „Ik stond op het verkeerde moment onder contract bij Ajax”, vertelde hij in vrijwel vloeiend Nederlands. „Ik was nog te jong en had veel concurrentie [van onder anderen Wesley Sneijder, red.]. Het is toch al moeilijk bij Ajax te voetballen.”

Nu zou Ajax Lindgren goed kunnen gebruiken. Hij zette tegen PSV de lijnen uit op het middenveld, daar waar goede spelers als Kenneth Perez en Timmy Simons in zijn zone voetbalden. Lindgren zorgde er mede voor dat PSV niets had te vertellen in Euroborg. De landskampioen werd van het begin tot het einde teruggedrukt op eigen helft. Met al zijn beperkingen wist FC Groningen dat eenvoudig af te dwingen.

Het elftal van Ron Jans speelt een veredeld soort kick-and-rush-voetbal. Dat alles met geweldig veel loopvermogen en passie. Van een verzorgde opbouw is lang niet altijd sprake. Doelman Brian van Loo trapt het speeltuig na een terugspeelbal vaak wild naar voren. Regelmatig wordt er door de onbesuisde aanpak op het middenveld balverlies geleden. Maar dankzij de ongebreidelde inzet is de bal ook weer snel heroverd.

Jans ontkende gisteren dat hij het uithoudingsvermogen van zijn spelers op een speciale manier traint. „Ik doe eigenlijk niets bijzonders”, vertelde hij. „Ik blijf de conditie tijdens het seizoen op peil houden, maar geef mijn spelers ook geregeld rust.”

Het verdedigen begint bij FC Groningen al bij de aanval. De spitsen zorgen meteen dat de tegenstander onder druk wordt gezet. Dat kost heel veel kracht. Jans vindt in dit opzicht de term GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal) wel een toepasselijke vondst van tv-analyticus Jan van Halst. Maar nadat Groningen gisteren een achterstand moest goedmaken, had Jans niet meer verwacht dat zijn ploeg ook nog in staat zou zijn de winnende treffer te maken. De voorsprong van PSV kwam in de eerste helft letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Alcides scoorde zwevend met een omhaal na een kopbal van Danko Lazovic. Lindgren en Marcus Berg bezorgden Groningen na rust de volle winst. PSV-trainer Jan Wouters analyseerde in een paar zinnen het fiasco van zijn ploeg. „In voetbal moet je duels winnen. Dat hebben wij de hele wedstrijd niet gedaan. We missen spelers die de mouwen willen opstropen. In dat opzicht is de balans in onze selectie niet goed.”

    • Erik Oudshoorn