PGGM zoekt ethisch advies voor beleggingen

Ethisch beleggen is een vak apart. Daarom heeft pensioenfonds PGGM drie prominente adviseurs benoemd om te voorkomen dat het fonds ongewild bijdraagt aan uitputting van het milieu, onverantwoorde wapenhandel, of kinderarbeid.

Het gaat om senator en oud-bestuursvoorzitter van Shell Nederland Rein Willems, oud-generaal-majoor van de mariniers Kees Homan, en hoogleraar Rechten van de Mens Cees Flinterman. Zij zullen deel gaan uitmaken van de vaste beleggingscommissie van het pensioenfonds voor de zorgsector, dat voor ongeveer 2 miljoen mensen het pensioen verzorgt.

De beleggingscommissie, die het bestuur van PGGM adviseert over het algemene beleggingsbeleid, bestaat nu uit vier leden van de kant van werkgevers en werknemers, en externe leden Jean Frijns, Alexander Rinnooy Kan en Jan Overmeer.

De benoeming van de extra ‘ethische leden’ betekent niet dat het beleid helemaal anders moet, zegt PGGM. Het fonds formuleerde vorig jaar al ethische beginselen en breidde die dit jaar uit. „Maar beleid is natuurlijk niet onveranderlijk”, zegt een woordvoerder. „Dit is een versterking van de invulling van de ethische aspecten van ons beleid.” Het pensioenfonds heeft deze zomer aangekondigd alle beleggingen te toetsen op ethische aspecten.