Parlement Servië tegen lidmaatschap EU

Het Servische parlement heeft gisteren in een resolutie bepaald dat Servië geen lid van de Europese Unie of de NAVO zal worden als het Westen de onafhankelijkheid van Kosovo erkent.

De resolutie werd aangenomen met 150 tegen negentien stemmen. Tegen stemden de liberaal-democraten – de enige partij in Servië die zich bij het verlies van Kosovo heeft neergelegd – en de sociaal-democratische Liga van Vojvodina.

Volgens de resolutie moet elk akkoord dat Servië tekent – inclusief het Stabilisatie- en Associatie-akkoord met de EU – de territoriale integriteit van Servië erkennen en is Servië een militair-neutraal land. Servië had al eerder laten blijken bereid te zijn een NAVO-lidmaatschap op te offeren als NAVO-leden Kosovo erkennen. Van het EU-lidmaatschap had het nog niet afgezien.

De tekst van de resolutie toont volgens waarnemers alle tekenen van een compromis tussen de twee belangrijkste regeringspartijen, de nationalistische Democratische Partij van Servië (DSS) van premier Vojislav Koštunica en de pro-westerse Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic. De tekst is op tal van punten vaag en weinig concreet. Zo wordt de regering opgedragen „concrete omvangrijke maatregelen” te nemen als Kosovo door andere landen wordt erkend – maar de resolutie zegt niet welke maatregelen dat zouden moeten zijn. Servië moet de betrekkingen met zulke landen „in overweging nemen” – maar er staat niet dat ze moeten worden verbroken. Servië moet militair-neutraal zijn, hetgeen lidmaatschap van de NAVO uitsluit – maar de Servische minister van Defensie, lid van de DS, zei tijdens het debat in het parlement dat zijn land „niet eeuwig” neutraal zal zijn.

Premier Koštunica daarentegen viel tijdens het debat zeer fel uit naar vooral de VS, die in Servië worden gezien als de drijvende kracht achter de onafhankelijkheid van Kosovo. „De VS offeren bewust de nationale en staatsbelangen van Servië op om een quasi-staat te scheppen waar de dienst wordt uitgemaakt door de NAVO als ultieme autoriteit”, aldus Koštunica. Dankzij de VS zijn „de werkelijke waarden in de wereld „macht, geweld, onrechtvaardigheid, het vernederen van de zwakkere zijde en handel in nationale en staatsbelangen”. (VIP, Reuters)