‘Parels’ is ode aan Conny Janssen

Dans Conny Janssen Danst: Parels. Gezien 20/12 Schouwburg Rotterdam. Tournee t/m 2/2. Inl.: www.connyjanssendanst.nl, 010-4529912

Een hardnekkige bacterie velde choreografe Conny Janssen vijf weken voor haar jubileumvoorstelling Parels. Vanaf haar ziekenhuisbed moest ze de dansers en de choreografieën overlaten aan assistenten Ronald Wintjes en Stefan Ernst. Een nachtmerrie aan de vooravond van het vijftienjarige bestaan van Conny Janssen Danst. Met een Rotterdamse niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit, zorgde het hele gezelschap toch voor een volwassen programma. Tot verrassing van de dansers verscheen Janssen aan het eind van de avond zelf op toneel en maakte ze in haar bedankspeech zelfs grappen over haar eigen ‘onnodigheid’.

De ex-Djazzex-danseres Janssen (1958) heeft in de afgelopen vijftien jaar een constant en toegankelijk repertoire van hoog niveau opgebouwd. Hoewel de choreografe wel eens het verwijt krijgt zich te bezondigen aan te lieve mooidanserij, is ze in feite een experimentele theatermaker. Voordat het salonfähig was, bracht ze breakdansers en moderne dans bij elkaar in Meet me, a dancer (2001). Ze danste op locatie in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek (2007), maar ontroerde ook met emotievolle balletten als Album Familiar waarin de weemoed van de tango(muziek) het publiek tot tranen bracht.

Parels toont afgezien van het grappige mannenstuk Rebound uit 2005, drie duetten (Two die een bewerking zijn van bestaande duetten en een groepswerk Sorrowful Songs , ook een bewerking van eerder werk. Met deze stukken gaat Janssen terug naar haar basis: pure, lyrische moderne dans met een licht deprimerende ondertoon. In de wat brave duetten gaat de aandacht uit naar de live spelende jazztrompettist Eric Vloeimans en toetsenist Jeroen van Vliet. Zij trekken de kast met geluidseffecten open en dat maakt Two spannend. Helaas spelen zij alleen in Rotterdam zelf mee.

Hoewel de finishing touch van de jubilaris Conny Janssen door haar ziekenhuisopname zeker ontbrak, is Parels in feite een ode aan diezelfde jubilaris.