Overname voedt strategie Philips

Respironics maakt machines die mensen met ademhalingsproblemen helpen ademen. Philips heeft ermee ingestemd een adembenemende overnameprijs voor het Amerikaanse bedrijf neer te tellen. De transactie – ter waarde van 5,1 miljard dollar (3,5 miljard euro) in contanten – waardeert het bedrijf op vier maal de omzet voor dit jaar en 25 maal de operationele winst.

De transactie maakt deel uit van Philips’ ‘Visie 2010’-plan, dat een jaarlijkse omzetgroei belooft van 6 procent, naast een verdubbeling van de winst per aandeel binnen drie jaar en een efficiëntere balans. De route naar deze ambitieuze doelstellingen verloopt via grote overnames – in de gezondheidszorg, en op het gebied van licht- en lifestyleproducten. Vorige maand was het de beurt aan de lichtdivisie met de overname van de Amerikaanse firma Genlyte voor 2,7 miljard dollar.

Nu wendt Philips zich tot de gezondheidszorg. Het concern wil een marktleider worden in de snelgroeiende sector voor thuiszorg. Respironics levert apparatuur waarmee mensen met ademhalingsproblemen thuis beter kunnen ademen tijdens hun slaap. De markt groeit met 10 procent per jaar en de operationele winstmarge van Respironics zweeft tussen de 10 en 20 procent.

Het door Philips betaalde bedrag is fors. Weliswaar vertegenwoordigt de prijs een relatief bescheiden premie van 24 procent ten opzichte van de koers van vorige week donderdag, minder dan de premie van 35 procent die Cardinal Health moest neertellen voor zijn overname van Viasys voor 1,4 miljard dollar in mei. Maar de koers van Respironics is sinds begin dit jaar al met 40 procent gestegen. En Cardinal betaalde een relatief bescheiden zeventien maal de winst over 2007.

Philips zegt dat de cijfers kloppen. Het concern verwacht dat de synergievoordelen in 2013 122 miljoen dollar aan de operationele winst zullen toevoegen. Maar zelfs als je rekening houdt met duurzame snelle groei zal het nog vier jaar duren voordat het rendement de kapitaalkosten zal overtreffen. En de synergievoordelen zijn nog lang geen uitgemaakte zaak. De huidige overlap tussen de activiteiten van Philips en Respironics is vrij minimaal, en de omzetgroei is niet gegarandeerd. Veel zal afhangen van de ontwikkelingen op de Amerikaanse markt voor zorgverzekeringen.

Het lijkt er Philips meer om te doen te zijn dat de transactie een potentieel lucratieve nieuwe markt opent dan dat zij onmiddellijk waarde moet opleveren voor de aandeelhouders. Als deze strategie een succes blijkt, zal het concern progressie hebben geboekt bij het afschudden van zijn reputatie voor het missen van kansen. Maar beleggers zullen nog zeker een paar jaar hun adem moeten inhouden.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com