Op en neer

De middagtemperaturen maken de komende tijd een golfbeweging. Eerst gaan ze omhoog, om na het weekeinde juist weer een aantal graden te dalen. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het tijdens de jaarwisseling rond het vriespunt is en op nieuwjaarsdag een graad of 4. De koudste lucht bevindt zich nu boven Lapland en het oosten van Europa. Zo was het in Polen vanmiddag amper 0 graden. In Nederland stroomt vanuit het zuidwesten mildere lucht binnen, met een stevige bries, waardoor het de komende nacht nauwelijks afkoelt. Boven land waait het flink, aan de noordwestkust is er mogelijk een harde wind, 7 Bft.

Morgen overdag blijft de wind straf doorgaan. De aangevoerde lucht bevat voornamelijk wolkenvelden; het aandeel van de zon is wederom minimaal. De temperatuur loopt op naar 8 tot 9 graden. Ten westen en noorden van Nederland regent het morgen. Een deel van de neerslag komt hier naar toe en dat resulteert in de loop van vrijdagavond in regen. ’s Nachts regent het in het gehele land.

Zaterdag gaat de gestaag vallende neerslag over in perioden met buien. Nu en dan komt de zon ook te voorschijn en de combinatie van opklaringen, buien en een aanhoudend stevige wind, laten het tamelijk herfstachtig aandoen.

Na zaterdag wordt het geleidelijk kalmer in de atmosfeer. De buien verdwijnen vrij snel en er komt een klein hogedrukgebied voor in de plaats.