Oliebolletje anders

1 pak oliebollenmix of500 g bloem1 / 2 theelepel zout30 g verse gist1 theelepel suiker1 ei440 ml lauwe melksap van 1 citroen1 eetlepel geraspte citroenschilzonnebloemolievloeibare honingkaneelpoeder50 g grof gehakte walnoten

In veel gezinnen worden twee soorten oliebollen gebakken. Grote-mensen-oliebollen met krenten, rozijnen, geraspte appel, sukadesnippers en soms ook stukjes gember, en kale-kinder-oliebollen waar niks inzit. De meeste kinderen eten liever blote deegballen. Vooral aan sukade, ook wel ‘snotjes’ genoemd, hebben zij een hekel.

Vandaag een recept voor kleine oliebolletjes gebaseerd op een Grieks recept voor loukoumádes, mini-oliebolletjes die overigens ook gewoon met poedersuiker kunnen worden gegeten. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de oliebollenmix. Of maak zelf, op de ouderwetse manier, als volgt het beslag. Los de gist met de suiker op in een beetje lauwe melk. Laat het mengsel op een warme plaats staan tot er aan het oppervlak belletjes verschijnen.

Stort de bloem en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Giet het gistmengsel in het kuiltje en meng er wat bloem doorheen. Voeg het ei en de rest van de lauwe melk toe en gebruik een handmixer om een beslag zonder klontjes te maken. Roer het citroensap en de geraspte citroenschil door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek of plaats de kom in een grote plastic zak die er royaal om heen past. Laat het beslag een uur rijzen. Verhit in een (frituur)pan zonnebloemolie tot 160 graden. Gebruik twee in olie gedoopte lepels of een juslepel om van het beslag bolletjes ter grootte van een pingpongbal te maken. Schep een paar bolletjes tegelijk in de hete olie en bak ze in een minuut of 5 goudbruin en uiteraard gaar. Laat de oliebolletjes even uitlekken op keukenpapier. Besprenkel de warme bolletjes met een beetje honing en notenkruimels of met honing en/of kaneelpoeder. De lekkerste oliebollen zijn uiteraard warme, versgebakken bollen.

Anne Scheepmaker

Morgen: Waterkersalade met peer en granaatappel