Modehuis in zakenkrant

Het Franse luxegoederenconglomeraat LVMH, producent van onder meer Louis Vuitton-tassen, verruilt de ene zakenkrant voor de andere. LVMH neemt Les Echos over van het Britse Pearson, uitgever van de Financial Times. Het Franse concern verkoopt de kleinere zakenkrant La Tribune aan de Franse mediaondernemer Alain Weill. Hij leidt enkele radio- en tv-zenders.

De Franse mededingingsautoriteit had LVMH gedwongen La Tribune te verkopen, omdat het concern anders na de overname van Les Echos een te dominante marktpositie zou krijgen. LVMH, dat wordt geleid door de rijkste man van Frankrijk, Bernard Arnault, betaalt Pearson circa 240 miljoen euro. Hoeveel LVMH ontvangt voor La Tribune is niet gemeld.

De dubbele verkoop maakt een einde aan een strijd om de Franse zakenkranten die de sector al enkele maanden in zijn greep houdt. De redactie van Les Echos heeft zich maanden verzet tegen de verkoop van hun krant. Zij vrezen dat de nieuwe eigenaar LVMH de redactionele onafhankelijkheid van het dagblad zal schenden. Redacteuren van Les Echos gingen begin november in staking tegen de overname. LVMH-eigenaar Arnault noemde de beschuldigingen „ongefundeerd”; de journalistieke onafhankelijkheid is wat hem betreft „een zekerheid”.