Kwakzalvers kwalijk

Dat de wetenschap vooralsnog faalt bij miljoenen zieken, zoals Frank Franzen in een opiniestuk beweert, is niets nieuws (nrc.next, 17 december). Dat alternatieve geneeswijzen geen geneeswijzen mogen heten, is ook geen nieuws. Het predikaat geneeswijze moet voorbehouden zijn aan een methode die een bewezen of bewijsbare kans geeft op genezing. Bewijzen kan slechts met wetenschappelijke methoden.

Kwalijk aan alternatieven is dat zij de afhankelijkheidsrelatie met de patiënt voor eigen gewin uitbaten door hoop te geven die op niets is gebaseerd. In alle gevallen dat de patiënt toevallig wél geneest, klopt men zich op de borst.

Dat lang niet alles wat in de geneeskunde gebeurt perfect is en dat er nog veel te leren en te verbeteren valt, is nog geen reden om patiënten zich te laten overgeven aan alternatieve methoden.

    • Frank de Haan Breda