Kunst van het jaar: Bas Blokker

2. Adam’s Apples (Anders Thomas Jensen) Bedrieglijk bescheiden film waarvan de personages niet meer uit je hoofd willen Adams Aebler M&M Production Ulrich Thomsen Director Anders Thomas Jensen Photo Credit:Rolf Konow Konow, Rolf

1. 4 maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu) Foutloze film. De Roemeense regisseur sneed met een lancet een ellendige dag uit het leven van twee vriendinnen. Opoffering, desillusie en levensmoed in een film die ontroerend, geestig en beklemmend tegelijk is.

2. Adam’s Apples (Anders Thomas Jensen) Bedrieglijk bescheiden film waarvan de personages niet meer uit je hoofd willen.

3. Bamako (Abderahmane Sissako) Rechtbankfilm die alle wetten van het genre tart.

4. Love Conquers All (Tan Chui Mui) Voor zo’n 10.000 dollar is deze film over een fatale liefde gemaakt. Meisje valt als blok voor onbekende, zelfs nadat hij haar alles over lover boys vertelt.

5. Syndromes and a Century (Apichatpong Weerasethakul) en La Graine et le Mulet (Abdel Kechiche) Alleen op het filmfestival van Rotterdam te zien. De eerste film, zangerig en hypnotiserend als alle films van de Thaise regisseur. De tweede heeft de rauwe tragiek van leven in multicultureel Frankrijk.