Karzai zet twee diplomaten uit

De Afghaanse regering heeft twee Europese diplomaten uitgezet omdat zij gesprekken zouden hebben gevoerd met de Talibaan en hun geld zouden hebben gegeven. Volgens de woordvoerder van president Hamid Karzai waren de twee „betrokken bij activiteiten die hun werk niet waren”. Zij zijn vandaag per vliegtuig naar Islamabad vertrokken. Twee van hun Afghaanse medewerkers zijn gevangen gezet.

De Ier Michael Semple, waarnemend vertegenwoordiger voor de Europese Unie, en de Brit Mervyn Patterson, politiek adviseur bij de VN-missie UNAMA, hebben afgelopen maandag een bezoek gebracht aan de stad Musa Qala in de zuidelijke provincie Helmand. Musa Qala was in februari in handen van de Talibaan gevallen, na een akkoord tussen Britse NAVO-soldaten en lokale stamleiders. De stad kon eerder deze maand heroverd worden toen de belangrijke Talibaanleider Mullah Salam overliep naar de regering.

Semple en Patterson, die beiden al meer dan tien jaar in Afghanistan werken, spraken volgens een VN-woordvoerder met „lokale inwoners, om van hen te horen wat hun behoeften en zorgen zijn, inclusief mensen die de regering van Afghanistan eigenlijk niet steunen”. De VN noemen de uitzetting „een misverstand” en hebben de Afghaanse regering verzocht die terug te draaien.

Hulpverleners en militairen verkeren vaak in onzekerheid over de bedoelingen van Afghanen met wie zij afspraken maken; het onderscheid tussen Talibaanstrijders, Talibaansympathisanten en personen die ‘slechts’ de regering-Karzai en de buitenlandse militairen afwijzen is diffuus, zoals ook in het geval van Musa Qala.

Karzai, gisteren en vandaag op bezoek bij zijn Pakistaanse ambtgenoot Musharraf, heeft de Talibaan herhaaldelijk opgeroepen tot dialoog. Volgens het Britse dagblad The Daily Telegraph heeft de Britse geheime dienst MI6 in de zomer rechtstreeks onderhandeld met de Talibaan. De Conservatieven hebben premier Brown om opheldering gevraagd. (AP, Reuters)