Karina Wolkers: Jan krijgt eigen museum in Leiden

HILVERSUM, 27 dec. Jan Wolkers krijgt mogelijk een eigen museum. Dat heeft zijn weduwe, Karina Wolkers, dinsdag gezegd in het radioprogramma Met het oog op Morgen. ”Er komt waarschijnlijk een soort museum of in ieder geval een plek waar Jan z`n schilderijencollectie naartoe gaat en daar moet ook een archief komen van zijn literaire werken en brieven.” De schrijver, schilder en beeldhouwer Wolkers overleed op 19 oktober op 81-jarige leeftijd. Volgens zijn weduwe wilde Wolkers dat alles bij elkaar bleef en ging zijn voorkeur uit naar Leiden als locatie. ”Dat is de eerste stad waar hij naar de tekenacademie ging, de eerste stad waar hij musea bezocht.” Hoe de ruimte er uit komt te zien is nog onduidelijk. ”Museum klinkt te statisch”, zei Karina Wolkers. ”Het moet iets swingenders worden, waar ook films van anderen getoond kunnen worden, met aandacht voor geschiedenis. Met Jan als vertegenwoordiger van de twintigste eeuw.”