Italië wil arrestatie ex-juntaleider Videla

Rome. Een Italiaanse rechter heeft maandag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 140 Zuid-Amerikanen, onder wie de Argentijnse oud-juntaleider Jorge Videla. Zij worden verdacht van het deelnemen aan een plan om in de jaren zeventig en tachtig de linkse tegenstanders van de rechtse dictaturen in Zuid-Amerika uit de weg te ruimen. Het plan bestond uit het uitwisselen van informatie tussen de militaire regeringen van Argentinië, Chili, Paraguay, Bolivia, Brazilië en Uruguay. Dit leidde tot het ontvoeren en vermoorden van duizenden dissidenten tijdens de zogeheten `Vuile Oorlog`. Aan het einde van de jaren negentig ging een Italiaans onderzoek van start naar verdwenen Italianen. De Italiaanse wet maakt het mogelijk om misdaden tegen Italiaanse burgers in het buitenland te onderzoeken.