Invloedrijkste blogger Saoedi-Arabië opgepakt

De Saoedische autoriteiten hebben de invloedrijkste politieke blogger van Saoedi-Arabië, Fouad al-Farhan, twee weken geleden in Jeddah opgepakt. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Dat maakte het Arabisch Netwerk voor Mensenrechten Informatie maandag bekend.

Farhan schreef vlak voor zijn arrestatie op zijn blog dat zijn verhalen over politieke gevangenen in Saoedi-Arabië bij de autoriteiten verkeerd waren gevallen. „Ze denken dat ik een campagne voer om hun zaak aan de orde te stellen. Maar ik heb niet meer gedaan dan een paar stukjes te schrijven en andere bloggers gevraagd hetzelfde te doen. Dit betreft een groep hervormers, onder wie bekende academici, die in februari op beschuldiging van terrorisme werd gearresteerd.

Een andere bekende Saoedische blogger, Ahmed Omran, is met een aantal collega’s een campagne begonnen om Farhan vrij te krijgen. In een interview per e-mail zei hij gisteren dat Farhan niet de enige was die in aanvaring is gekomen met de autoriteiten, maar wel als enige is gearresteerd. „Sommigen hebben hun weblog gesloten en zijn verdwenen. Anderen zijn er een poosje mee opgehouden en toen teruggekomen.”

„Andere bloggers, met inbegrip van mijzelf, hebben over dezelfde kwesties geschreven en het is niet duidelijk waarom Fouad een aparte behandeling heeft gekregen”, aldus Omran. Volgens hem is er geen sprake van een overheidscampagne tegen politiek bloggen als zodanig. „Ik denk dat bepaalde krachten binnen de regering zich bedreigd voelen door de toenemende vrijheid van meningsuiting. De koning wil hervormen, maar bepaalde individuen binnen de regering verzetten zich.”

Farhan zei vorig jaar in een interview met Omran dat de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting – „onze media zijn saai en primitief” – een reden voor hem waren geweest te gaan bloggen. In zijn laatste blog schreef Farhan dat de autoriteiten hem hadden gevraagd mee te werken en een verontschuldiging te ondertekenen. „Moet ik me verontschuldigen omdat ik zei dat de regering loog toen ze die jongens beschuldigde van steun voor terrorisme?”

Lees de blog van Fouad al-Farhan, de site die oproept tot zijn vrijlating en de blog van Ahmed Omran via nrcnext.nl/mijnnext