‘Indiaas bod op Cap Gemini in voorbereiding’

De Indiase automatiseerder Wipro bereidt een bod voor op de grootste ICT-dienstverlener van Europa, het Franse Cap Gemini. Dat meldt de Indiase krant Hindustan Times op basis van bronnen bij zakenbankiers. De beurskoers van Cap Gemini boekte in een reactie op het bericht de grootste stijging in bijna vijf jaar.

Cap Gemini zegt in een reactie niet met Wipro in gesprek te zijn. Wipro, de derde automatiseerder van India, zou een bod overwegen van 48 euro per aandeel, wat Cap Gemini op 4,8 miljard euro zou waarderen. Wipro zou zijn bod eind januari lanceren, aldus de krant.

Op de beurs van Parijs steeg het aandeel Cap Gemini in een reactie op het gerucht met 11 procent tot 45 euro, de grootste stijging sinds februari 2003. Het aandeel Wipro steeg op de beurs van Mumbai met 9 procent tot 535 rupees, de grootste koerssprong sinds mei 2004.

Wipro verricht vanuit India automatiseringswerk voor westerse bedrijven. Cap Gemini is ook zelf in India actief. In februari verdubbelde het bedrijf nog zijn eigen presentie in India met de overname van Kanbay International voor 1,25 miljard dollar. Deze Amerikaanse automatiseerder is gespecialiseerd in outsourcing van ICT-werkzaamheden.

„Er is veel te zeggen voor een grote fusie van een Indiase en een Europese automatiseerder”, zegt analist Jonathan Crozier van WestLB tegen persbureau Bloomberg. „Uiteindelijk moet je toch dichtbij je klanten zitten.” Crozier vindt 48 euro per aandeel wel te weinig. „In april noteerde het aandeel Cap Gemini nog 59 euro.”

Geruchten dat Indiase automatiseerders Cap Gemini in het vizier hebben, gaan al langer. The Times of India berichtte in juli dat het Infosys, de op één na grootste Indiase automatiseerder, met ten minste vier westerse concurrenten gesprekken voerde over een overname, waaronder Cap Gemini.

In de verklaring die Cap Gemini uitbracht, liet het bedrijf weten de geruchten over één of meerdere Indiase biedingen te kennen. „Net als voor de eerdere geruchten geldt ook in dit geval dat met de genoemde mogelijke bieder geen gesprekken gevoerd worden”, aldus het bedrijf. „Verder zijn wij ervan overtuigd dat een vijandige overnamepoging in deze sector gedoemd is te mislukken.”