Gsm’s met 8 GB: de hele Top 2000 op je telefoon

Sinds de iPhone hoef je je niet meer te schamen voor een telefoon met 8 GB geheugen. Ook Sony Ericsson en Nokia hebben gsm’s met genoeg ruimte voor de hele Top 2000.

Op acht gigabyte flashgeheugen passen zo’n 2.500 mp3-tjes, of een hele hoop eigen foto’s en video’s. De Sony Ericsson W960i en Nokia’s N95 8 GB bieden ook toegang tot draadloos internet en e-mail, maar het zijn in eerste instantie getalenteerde muziektelefoons – zeker de Sony Ericsson.

De W960i (ongeveer 600 euro zonder abonnement) heeft handige sneltoetsen voor play/pause en een opvallende oranje knop om in het muziekmenu te komen. Er zit een erg goede koptelefoon bij, van het type oorplug. Jammer genoeg sluit je die met een forse stekker op de telefoon aan. De optionele draadloze headset (circa 90 euro) heeft daar geen last van.

De W960i heeft een handig scrollwiel aan de zijkant en een aanraakgevoelig scherm. Dat doe je met je vingers of de stylus, het goedkoop ogende plastic prikkertje dat in de achterkant van het toestel geschoven zit. In het menu van de W960i moet je voor een ok- of selectie-opdracht op het scherm klikken. Een vaste knop was makkelijker geweest. Net als met de Nokia N95 8 GB kun je internetten via UMTS of wifi. Maar als het gaat om video- en fotokwaliteit, haalt de 3,2 megapixel camera van de W960i het niet bij die van Nokia.

De N95 8GB is een remake van de eerste N95, die afgelopen voorjaar al op de markt verscheen. Het is een uitschuifbare minicomputer, met een GPS-ontvanger, een 5 megapixel camera en video-opnames met VGA-kwaliteit (640x480 pixels): beter is er niet. De zwarte 8 GB-versie kost ongeveer 720 euro zonder abonnement en heeft behalve 8 GB opslagruimte ook een groter scherm, twee keer zoveel intern geheugen en een betere batterij dan het oorspronkelijke model. Dat was ook hard nodig.

De muziekfunctie van de nieuwe N95 is niet zo makkelijk toegankelijk als de W960i. Nokia’s topmodel heeft nog zoveel meer in huis dat ruimte in de menu’s vergt. Die overkill aan functies rechtvaardigt een touchscreen, bijvoorbeeld bij het typen van mails of navigeren op de meegeleverde kaartsoftware. Het is vermoeiend om alles te bedienen met het uitschuifbare toetsenbord.

Op de N95 8 GB kun je wel rechtstreeks naar je eigen koptelefoon aansluiten, maar welk Fins designtalent heeft bedacht dat die plug aan de zijkant moet zitten? Dat maakt het onnodig ingewikkeld om de telefoon weg te stoppen in een broek- of jaszak.

Deze telefoon gedraagt zich verder als een echte computer: in het thuisnetwerk kun je muziek en video vanaf een mediaserver rechtstreeks op de N95 tonen. Leuk voor de visite, maar je batterij loopt er wel snel van leeg. Dat geldt ook voor het gebruik van de ingebouwde GPS-module. De Benelux-kaart van Nokia Maps die op oorspronkelijke N95 was geïnstalleerd, ontbrak op dit testtoestel. In plaats daarvan wordt de laatste Spiderman-film meegeleverd, om te bewijzen dat het scherm van deze gsm echt met 0,2 inch (een halve centimeter) is gegroeid en nu als minibioscoop gebruikt kan worden.

Marc Hijink

Meer testresultaten en een video op nrc.nl/hebben