Goedkoop?

Op de valreep van het jaar zijn we een uitdrukking rijker geworden: „to do a Radiohead”, wat wil zeggen dat een artiest zijn muziek als download beschikbaar stelt, gratis, of, zoals Radiohead met In Rainbows, voor een prijs naar eigen inzicht van de koper. Na Radiohead haastten andere bands zich om het voorbeeld te volgen. Britse groepen als The Charlatans, Reverend & The Makers en My Bloody Valentine lieten de afgelopen weken weten hun muziek gratis weg te willen geven.

Maar niet iedereen vindt dit een goed idee. Wall Of Sound, de platenmaatschappij van Reverend & The Makers, bijvoorbeeld, was not amused en maakte grote ruzie met The Reverend. En Nicky Wire, bassist van Manic Street Preachers, vindt de actie van Radiohead „beledigend”.

Dat Radiohead de uiterste consequentie heeft getrokken van een trend die al jaren bezig is, wil Wire niet zien. Door filesharing en kopiëren moeten artiesten andere inkomstenbronnen zoeken dan cd-verkoop. Dat doet Radiohead onder meer door optredens; voor het concert dat de groep aanstaande juli in Amsterdam geeft, kosten de kaarten maar liefst 56 euro. Deze ontwikkeling zal volgend jaar wellicht doorzetten: muziek goedkoop (of gratis), concerten steeds duurder.

Het grappige is dat Radiohead heel wat te stellen heeft gehad met de opnamen van de bewuste cd. Want de groep wilde de muziek dan wel gratis weggeven, ze wilde niet dat die voortijdig zou uitlekken, wat ten tijde van Kid A (2000) gebeurde. Dagelijks werden dus opnamen van de vorige dag gewist, en nieuwe opnamen kregen labels als ‘Phil Collins hiphop covers’ zodat een buitenstaander geen interesse zou krijgen. Waar een muzikant vandaag de dag al geen rekening mee moet houden.