Gijzelaars mogen mee met Chávez

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft toestemming gekregen van de Colombiaanse regering om vliegtuigen en helikopters naar Colombia te sturen en drie gijzelaars van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC op te halen. Chávez zei te hopen dat de gijzelaars nog vandaag op Venezolaanse bodem zouden landen.

Het Internationale Rode Kruis liet na overleg met de Colombiaanse en Venezolaanse regering en de FARC echter weten dat dit nog een paar dagen kan duren. Woordvoerder Yves Heller: „Er zijn de nodige logistieke en veiligheidsproblemen op te lossen.”

De Colombiaanse regering gaf gisteren het groene licht voor de operatie. Chávez zal een konvooi van vliegtuigen en helikopters, beschilderd met het logo van het Rode Kruis, zenden naar de Colombiaanse stad Villavicencio, aan de voet van de Andes, 75 kilometer ten zuiden van Bogotá. Vandaar uit worden helikopters doorgestuurd naar een nog onbekende ontmoetingsplek waar de gijzelaars worden opgepikt. Om veiligheidsredenen zullen de piloten pas in de lucht horen waar ze naartoe moeten.

Het plan komt van Chávez. Zijn ambtgenoot Álvaro Uribe is op zijn ranch voor een vakantie. Vorige maand nam hij Chávez zijn rol als bemiddelaar af. De FARC zei vorige week de drie gijzelaars te willen overdragen aan Chávez. Zo dwongen de rebellen de pro-Amerikaanse Uribe tot een plaats aan de zijlijn. De Colombiaanse minister Fernando Araujo bedankte Chávez gisteren voor zijn inspanningen. De drie gijzelaars die vrijkomen zijn Clara Rojas, de voormalig campagneleidster van Ingrid Betancourt, haar driejarige zoon Emmanuel en Consuelo Gonzalez, een voormalig Colombiaans Congreslid. (AP, Reuters)