Filosofische dagen

Wat is er in de donkere dagen rond Kerst nu leuker dan wat filosoferen met een goed glas? Dat moet de redactie van nrc.next hebben gedacht toen zij rechtsfilosoof Hendrik Kaptein de ruimte bood voor zijn spielerei van 24 december over de afgeblazen strafzaak tegen de Hells Angels. Volgens Kaptein is het goed dat het schuldige Openbaar Ministerie is gestraft, maar niet goed dat de strafzaak tegen de motorclub is gestaakt.

De spits die scoort nadat hij de keeper oneerlijk de grond in schopte moet volgens hem dus persoonlijk worden bestraft, maar dat ook diens goal moet worden afgekeurd, is daarmee nog niet gezegd, zo begrijp ik het betoog. Nu mag het strafrecht natuurlijk niet verward worden met een spel, maar of hetzelfde ook geldt voor de rechtsfilosofie, moet ik deze dagen maar eens goed overdenken.