Film van de dag

Les demoiselles de Rochefort. De Franse regisseur Jacques Demy (1931-1990) vond dat er in zijn land veel te weinig musicals waren gemaakt en besloot er iets aan te doen. Het leidde tot een uniek oeuvre. Samen met componist Michel Legrand schreef hij liedjes waarin ook de dialogen worden gezongen, net zoals in hun eerste musical Les parapluies de Cherbourg (1964). Het decor is, zoals dat bij het genre hoort, zeer kunstmatig, met veel primaire kleuren. Hoewel de film op locatie werd opgenomen in Rochefort, werd het dorpsplein speciaal voor de film opnieuw geschilderd in jubelende pasteltinten. Catherine Deneuve en haar echte zus, de jong gestorven Françoise Dorléac, spelen tweelingzussen die muziekles geven. Ze dromen ervan om naar Parijs te gaan. Met een prachtig duet over verloren liefde tussen Michel Piccoli en Danielle Darrieux. Ned. ondert. (Jacques Demy, 1967, F), TV5, 21.00-23.00u.André Waardenburg